Rådgivning

 
 

Individuel rådgivning hos Dansk Flygtningehjælp
Hvis du overvejer at vende tilbage til dit hjemland, kan du komme til en individuel, personlig samtale med en rådgiver fra Dansk Flygtningehjælp. Formålet er at give dig det bedst mulige grundlag at træffe din beslutning på.

I samtalen taler vi bl.a.om:

• Dine muligheder for at få økonomisk støtte, pension el. lign.
• Dine og evt. din families fremtidsplaner i hjemlandet
• Konsekvenserne for din opholdstilladelse i Danmark mv.

Vi sørger for en tolk til samtalen, hvis du ønsker det.

Hvordan kommer jeg til en samtale?
Når vi har modtaget dine oplysninger og undersøgt dine rettigheder, indkalder vi dig til en samtale hos Dansk Flygtningehjælp i København. Samtalen kan også foregå over telefonen, hvis du bor langt væk. Der kan i nogle tilfælde gå op til 3 uger, før du hører fra os.  Dette skyldes blandt andet, at vi skal indhente oplysninger hos myndighederne om dit opholdsgrundlag i Danmark, for at kunne give dig den korrekte rådgivning.

Hvis du ønsker at komme til en samtale med en rådgiver i Dansk Flygtningehjælp, skal du udfylde et oplysningsskema som du kan finde til højre på denne side og sende den elektronisk til os. Du kan også printe et oplysningsskema, udfylde det i hånden og sende det til os med almindelig post.

Efter samtalen
At komme til en samtale i Dansk Flygtningehjælp betyder ikke, at du skal vende hjem. Du kan efter samtalen frit vælge, om du ønsker at blive i Danmark, om du har brug for mere tid til at træffe en beslutning, eller om du ønsker at vende tilbage til dit hjemland.

Hvis du efter samtalen ønsker at vende hjem, informerer vi din kommune om rådgivningen, og om de muligheder, kommunen har, for at støtte dig i forbindelse med hjemrejsen. Kommunen behandler herefter din ansøgning og vurderer ud fra din aktuelle økonomiske situation, om du er berettiget til støtte.

Hvor lang tid tager det?
Det er meget forskelligt, hvor lang tid der går, fra man beslutter sig for at vende hjem, til den endelige udrejse fra Danmark finder sted. Det kan i mange tilfælde være en fordel, at det ’tager tid’ at vende hjem. Der er tale om en meget stor beslutning, når man endeligt opgiver sine rettigheder i Danmark – ikke mindst for de indvandrere, som ikke har fortrydelsesret.

Som udgangspunkt kan du regne med at det tager op til 3 måneder for kommunen at behandle din ansøgning om økonomisk støtte til at vende hjem. Sagsbehandlingstiden afhænger dog altid af forhold i den enkelte sag, og kan være både kortere og længere. Dertil kommer tiden fra du beder om en rådgivningssamtale hos Dansk Flygtningehjælp, til samtalen finder sted – normalt ca. 3 uger.

Anonym telefonrådgivning
Dansk Flygtningehjælp tilbyder også anonym telefonisk rådgivning til flygtninge og indvandrere om tilbagevenden til hjemlandet. Denne rådgivning er ikke omfattende, og kan ikke erstatte, den individuelle, personlige samtale.

Du er naturligvis altid velkommen til at ringe til os og spørge om alt, der har relation til dine overvejelser om at rejse tilbage til hjemlandet, og du kan – også over telefonen – få generel rådgivning om støttemuligheder mv.