Foto: Klaus Bo Christensen

Alle der kan bør lave humanitært arbejde

Verden står overfor virkelig mange udfordringer lige nu, siger Raphael Locham, der er leder af Danish Demining Groups (DDG) kontor i den nordkenyanske by Lodwar. Her arbejder han intensivt med at mægle mellem lokale stammer, mellem beboerne og myndighederne og mellem forskellige etniske grupper på tværs af grænsen til Uganda.
 
 

Raphael Locham har arbejdet i det humanitære felt i mere end ti år og har aldrig fortrudt sit valg: 

"Jeg har længe haft et brændende ønske om at hjælpe andre, og arbejdet i lokalsamfundene gav mig muligheden. Det handler rigtig meget om fredsmægling og de rigtig gode dage, er når man kan se den effekt, som vores arbejde har."

Et af de konkrete eksempler, som Raphael Locham nævner, er den fredsmægling, som han og DDG har stået for mellem politi og lokalsamfund i områderne omkring Turkana, hvor Lodwar ligger, og naboerne i Pokot. Førhen var der store konflikter mellem dem, men med dialogmøder, mægling og uddannelse af ordensmagten, er den fjendtlige stemning vendt fuldstændig og har gjort en stor forskel for begge parter. Arbejdet som humanitær er dog ikke forbeholdt dem, der har kunne gøre det til en karriere, siger Raphael Locham:

"Verden har mange udfordringer i dag. Fødevarekrisen, vandkrisen, problemer med konflikter. Det er nødvendigt, at alle, der har muligheden for det, giver en hånd og hjælper dem, der ikke har samme muligheder. Alle de mennesker kan gøre en forskel i den humanitære verden."

World Humanitarian Day d. 19. august markerer dagen, hvor 22 nødhjælpsarbejdere blev dræbt af en bombe på FN’s hovedkvarter i Baghdad i 2003. Siden dengang er dagen blevet brugt til at udtrykke respekt for humanitære medarbejdere verden over, men også at styrke forståelsen og respekten for den internationale humanitære orden.