Betty Uhuru med sine tre børn. Hun mistede kontakten med deres far under flugten fra Sydsudan. Nu ved hun ikke hvor han er, eller om han er i live. Foto: Klaus Bo

"Mine børn skal ikke lide, som jeg har gjort"

For en måned siden kom kampene i Juba helt tæt på 30-årige Betty Uhurus hjem. Hun flygtede med sine børn og er nu kommet i sikkerhed i Kenya. Nu øjner hun håb om en sikker fremtid for børnene.
 
 

Betty Uhuru byder indenfor i sit nye hjem. Det er magen til alle de andre her i udkanten af Kalobeyei i den nordkenyanske flygtningelejr Kakuma. Huset er bygget af træpæle og bliktag og plastikpressenninger som vægge. Det er netop blevet færdigt, og Betty flyttede ind med sine tre børn dagen før. Mere end 2.000 andre flygtninge fra nabolandet Sydsudan venter på at få tag over hovedet.   

Kalobeyei

"Welcome," siger Betty og peger anvisende på en plastikstol, der er flyttet ind i anledning af besøget. Bettys egne møbler består af en madras og to måtter, som hun fik udleveret, da hun og børnene flyttede ind. Derudover har hun fået lidt ting til at klare hverdagen: 18-liters dunke til vand, en gryde, en vaskebalje, sæbe og brænde til madlavning.

"Det her er et godt sted. Jeg føler mig tryg her," fortæller Betty Uhuru.

”Jeg ved ikke, hvor min mand er”

For halvanden måned siden brød kampe ud nær Bettys hjem i Sydsudans hovedstad Juba.

"Der var kampe tæt på mit hus. Mange mennesker blev dræbt, og mange huse brændte ned. Det var kaos, og vi var mange, der flygtede på samme tid. Jeg løb med børnene. Min mand flygtede også, men jeg ved ikke, hvor han er," siger Betty Uhuru.

Hun har ikke været i kontakt med ham, siden de flygtede og ved ikke, om han stadig er i live.

"På vejen hertil var der mange mennesker, der også flygtede for at komme i sikkerhed. Nogle var alene, andre kom med deres børn. Der var også nogle børn, der flygtede alene, uden deres forældre. Vi gik på vejen, og når der kom en bil, betalte vi for at køre med," husker Betty Uhuru.

Håb for fremtiden

Nu er hendes håb, at de programmer, Dansk Flygtningehjælp er ved at implementere i lejren, kan hjælpe hende til at skabe en bedre fremtid.

"Hvis jeg kan få hjælp, vil jeg gerne starte en forretning, så jeg kan tjene lidt penge til mig og mine børn. Jeg vil meget gerne have, at de kan starte i skole. Jeg vil ikke have, at mine børn skal ende som mig. De skal ikke lide, som jeg har gjort."