Danish Demining Group starter rydningen af ueksploderet ammunition i Libyen

Med rydningen af to ueksploderede genstande i Tripoli og Sebha, er Danish Demining Group (DDG) endelig begyndt på bortskaffelsen af eksplosivt krigsmateriel i Libyen. Det markerer samtidig begyndelsen på en langsigtet og ambitiøs implementeringsperiode af DDG’s humanitære minerydningsprogram i Libyen, som sigter mod at fjerne og mindske de omfattende farer, som eksplosive krigsrester udgør i landet.
 
 

24.01.17

I oktober sidste år, modtog DDG tilladelser til at oprette tre teams i Libyen, og kort tid efter fik de, sammen med den lokale partner, Free Fields Foundation (3F), ansvaret for rydning af ueksploderet krigsmateriel i Sebha og Tripoli.

Den 13. december 2016 blev det første ammunition fjernet fra et privat hjem i Tripoli af 3F med hjælp fra DDG. Og den 27. december fik DDG fjernet den anden ladning i Sebha. Ifølge 3F, var den første rydning i Tripoli, en lettelse for beboerne:

”De sagde, at de følte sig lettede og trygge, især når børnene er ude og lege.”

DDG er i øjeblikket den eneste internationale organisation med akkreditering i Libyen, og fortsætter arbejdet med rydningen af krigsmateriel med støtte fra en række sponsorer.

Tilfører nye evner og kompetencer

En vigtig del af det samlede program i Libyen, vil være et fokus på at udvikle de evner og kompetencer, som skal til for at håndtere opgaverne i landet og samtidig opbygge kapaciteterne. Takket være støtte fra Storbritannien, har 3F f.eks. fået undervisning i at bortskaffe ammunition i Kosovo, hvilket har hjulpet dem til at implementere uafhængige programmer.

”Vi har haft stor nytte af den træning, vi fik i Kosovo. Den har givet os ny viden og evner til at klare opgaverne på egen hånd,” fortæller Programleder for 3F, Rabie Jawashi.

I mere end fem år, har DDG arbejdet intenst på at sikre tryghed og skabe en bedre livskvalitet for befolkningen i Libyen. DDG har dog stået overfor store udfordringer, som følge af den politiske og sikkerhedsmæssige situation i landet, hvilket har tvunget DDG til at styre arbejdet fra Tunis siden 2014. På trods af det, har medarbejdernes dedikation og gode lokale partnerskaber, betydet at DDG har øget sikkerheden for tusinder af libyske borgere gennem bl.a. uddannelse.

Efter at have opnået stor succes med 3F og de libyske myndigheder gennem årene, vil DDG forsat foretage og lede den humanitære minerydning flere steder i Libyen gennem de lokale partnerskaber og styrkelse af kompetencer. DDG arbejder med støtte fra Sida, EU, Storbritannien, FN og USA. Målet for støtten er, at hjælpe DDG med at genopbygge trygge områder, hvor folk kan leve frit for resterne fra krige og konflikter. Det betyder for eksempel, at fordrevne grupper kan vende trygt hjem, det vil nedbringe ofrene for gammel ammunition, og det vil forbedre udnyttelsen af land og infrastruktur.