Foto: Klaus Bo / Dansk Flygtningehjælp

Køkkenhaver giver mulighed for varieret kost i flygtningelejre

Køkkenhaver i flygtningelejre kan give flygtningefamilier muligheden for en varieret kost samt en indkomst. Dansk Flygtningehjælp giver kurser, udstyr og såsæd i Ali Addeh-lejren i Somalia.
 
 

17.11.2016

I udkanten af den enorme flygtningelejr, Ali Addeh i Djibouti, som huser mere end 12.000 flygtninge, bor Halimo Ali Abdi på 36 med sin mand og otte børn. Halimo har, takket være Dansk Flygtningehjælp, fået mulighed for at dyrke sin egen køkkenhave ved siden af familiens hus.

Halimo og hendes familie, flygtede fra hjembyen, Galguduud i Somalia, i 2009 efter at angrebene mod byen fra al Shabaab militsen tog til, hvilket gjorde livet uudholdeligt. Hun fortæller at livet i lejren er hårdt, for der er ikke meget at lave og det er svært at skabe en ordentlig indkomst. Men det har nu ændret sig for Halimo, som har fået frø og træning fra Dansk Flygtningehjælp, så hun kan dyrke en køkkenhave.

_DSF2379

”Vi har i meget lang tid været afhængige af de madrationer, som bliver uddelt i lejren, men nu kan min familie sommetider nyde de lækre vandmeloner” siger Halimo.

Lærer at dyrke grøntsager i den brændende hede

Halimo er én af mange flygtninge, som har fået frø og redskaber, så de kan etablere køkkenhaver. De har også fået undervisning i, hvordan man tager sig af planterne og hvordan man driver de små haver. For eksempel har de fået træning i drypvanding af planterne, så de kan vokse i det voldsomt tørre og brændende varme område, som normalt gør det umuligt at dyrke nogen former for grønt.

_DSF2451

”Jeg er utroligt glad for min have. Det var svært at få fat i grøntsager og frugter, men nu har jeg for eksempel lige høstet mine vandmeloner,” fortæller Halimo mens hun viser haven frem.

Formålet med haverne er, ifølge Dansk Flygtningehjælp, at give flygtningefamilier som Halimos en mere varieret kost end de får med madrationerne, som normalt bare indeholder korn og olie. Desuden kan frugt og grønt sælges til andre på det lokale marked, og derved får familierne en indkomst.