”Der lugtede af sure tæer, men det var flugtens sikreste sted”

Forholdene i modtagelejren Moria på den græske ø Lesbos er blevet væsentligt forbedret i løbet af de seneste par måneder. Da en syrisk familie for nyligt overnattede i Moria var deres største problem, at der stank af sure tærer.
 
 

Familien forlod Damaskus i slutningen af december sidste år på grund af borgerkrigen i landet. Alt var ødelagt og deres gade var blevet ramt af flere bomber.

”Vi ventede bare på, at vores hus skulle være det næste, der blev ramt. De forskellige fraktioner bliver ved med at beskylde hinanden for, hvad der foregår – og imens lider civilbefolkningen,” siger 40-årige Sliman. Han er flygtet fra Syrien sammen med sin familie og håber på, at han kan sikre sine børn på 11 og 8 år en uddannelse og en fremtid i Europa.

Skræmmende tur

Sliman, hans kone og deres to børn er trætte, men lettede, efter de er ankommet til Lesbos, efter en udmattende flugt gennem Libanon, Tyrkiet og over Middelhavet. I fugleflugt er der ikke langt fra Tyrkiet til Lesbos, men turen hen over Middelhavet er farlig. Specielt når der er meget vind og store bølger og rejsen foretages i små, overfyldte både. Alene i 2016 er 410 personer døde på turen hen over havet.

”Vi tog fra Istanbul til den tyrkiske kyst, og da vi endeligt kom frem, var vi der fem minutter, inden vi fik en redningsvest hver og blev skubbet ud i gummibåden af smuglerne. Vi var 34 voksne og 17 børn på turen – og vi endte med at blive samlet op af den græske kystvagt, der derefter tog os med til Moria. Turen over havet var skræmmende – specielt fordi vi havde vores to børn med. Deres fremtid er det eneste, jeg kan tænke på,” siger Sliman.

Familien skal med færgen mod Athen, der skal føre dem videre mod bedre tider. En færge, der sejler på samme hav, som de selv under 24 timer siden var på i en overfyldt gummibåd.

”Vi overnattede en enkelt nat i Moria i sovesalene. Det var rigtig fine forhold, men der var mange mennesker, og der lugtede af sure tæer, så vi åbnede døren og så var det lidt ligesom at sove i skoven, men det var på samme tid, det sikreste sted, vi har været på hele flugten. Vi fik også tørt tøj til børnene og mad. Det var en stor lettelse – og nu glæder vi os til at komme videre,” siger Sliman.

Veninde ramt af missil

Borgerkrigen i Syrien har i alt sendt 12 millioner på flugt – både indenfor og udenfor landets grænser. Familien her er dermed blot én blandt mange, der har været nødt til at forlade hjemlandet – med et håb om en sikker fremtid.

”Kort før vi besluttede at flygte, blev min datters skoleveninde ramt af et missil, mens min 11-årige datter sad ved siden af hende. Veninden overlevede heldigvis, men er blevet hjerneskadet og bliver aldrig sig selv igen. Jeg kan ikke udsætte mine børn for at leve i et land, hvor de kan blive ramt af bomber. Jeg håber, at vi kommer til et sted, hvor de er i sikkerhed, kan få sig en uddannelse og nogle gode venner,” siger Sliman og fortsætter:

”Jeg ejede en t-shirt fabrik i Damaskus, men den blev ødelagt af en bombe tilbage i 2013 og siden dengang har vi levet af vores slægtninges bidrag, for det har ikke været muligt at skaffe mig en anden indtægt. I Syrien var der ikke noget vand og ingen elektricitet og ingen fremtid. Vi er flygtet for vores børns skyld og vi vil bare et sted hen, hvor vores børn kan få en uddannelse og en fremtid.”

Det bedste land

Det er dog med et tungt hjerte, at de har forladt hjemlandet.

”Syrien er i mine øjne det bedste land i verden, men vi tør ikke blive der – vi vil have fred. Jeg er nødt til at tænke på min børn,” siger Sliman.