Et tidligere baseball stadion i Athen, der nu er hjem for 400 flygtninge og asylansøgere

En alternativ olympisk historie

Det Olympiske Baseballstadion fra 2004 i Elliniko, en forstad til Athen, har fået et nyt, uventet liv som midlertidigt hjem for mere end 400 flygtninge. De frygter nu vinterens komme og de faldende temperaturer, som vil gøre livet i teltene hårdt. Dansk Flygtningehjælp er, med støtte fra EU, i gang med at forberede lejren til vinteren og uddeler varmt vintertøj til alle beboerne i de tre flygtningelejre i Elliniko.
 
 

29.11.2016

I sin storhedstid, var det monumentale stadion pakket med flere end 8.000 tilskuere, som kunne se baseball i verdensklasse. I dag er tilskuernes brøl og lyden af battets sving borte, og det Olympiske Baseballstadion er blevet et midlertidigt hjem for mere end 400 flygtninge og asylansøgere. Topatleter på banen er udskiftet med familier fra Afghanistan, Irak og Syrien, mens tilskuernes bannere er erstattet af vasketøj, som hænger til tørre under den græske efterårssol. De lejlighedsvise fodboldkampe mellem lejrens børn er de første sportsaktiviteter på banen i mere end tolv år.

”Er et baseball stadion et passende sted at indkvartere flygtninge? Nej, det er det bestemt ikke,” konstaterer arkitekt og indkvarteringsmedarbejder for Dansk Flygtningehjælp i Grækenland, Stefania Gyftopoulou. ”Men vi forsøger at gøre det bedre.”

Stefania Kopi

Dansk Flygtningehjælps arkitekt og indkvarteringsmedarbejder, Stefania Gyftopoulou

Fra den ene ende af stadion, kan man se ud over et hav af telte. Det røde støv fra banen, der nu ligger som et fjernt minde om de glorværdige dage, giver ikke meget beskyttelse mod oversvømmelse af teltene i tilfælde af regn. ”Efter en sommer med brændende sol og tør varme, har de første efterårsregnskyl forvandlet lejren til en gigantisk mudderpøl, hvilket har gjort de i forvejen vanskelige levevilkår endnu værre,” fortæller Stefania Gyftopoulou. Gangene er nu belagt med grus og sten, hvilket bare er én af mange forbedringer, som Dansk Flygtningehjælp har fået lavet med støtte fra EU.

Teltene er blevet hævet

Der er ikke meget beskyttelse mellem jorden og teltgulvet, hvilket udsætter beboerne for fare for infektioner, vandbårne sygdomme og kulde. Derfor har det været en vigtig opgave for Dansk Flygtningehjælp at opgradere de 103 store familietelte, så de er klar til vinteren. ”Vi besluttede at hæve teltgulvene med en konstruktion af de paller, som nødhjælpsmaterialerne kommer ind på. Oven på pallerne lagde vi gulvmoduler, og på siden af teltene har vi sat polystyren, som vil sikre at teltdugen ikke går i stykker og tager vand ind, når det regner,” forklarer Stefania Gyftopoulou.

Det tog kun syv dage at færdiggøre opgraderingen af samtlige telte, hvilket i høj grad skyldes en meget stor deltagelse fra alle i lejren. ”Vægten og dimensionerne på materialerne gjorde det nemt for os at distribuere alle delene. Gulvene kunne let samles af familierne selv,” fortæller Stefania Gyftopoulou. ”De forskellige dele blev sat foran hvert telt. Med hjælp fra en illustreret guide og assistance fra Dansk Flygtningehjælp, kunne folk selv samle gulvene.”

Lejrens beboere omfavnede ikke alene muligheden for at deltage i processen – de var også ivrige for at hjælpe andre, udsatte grupper i lejren, som selv havde svært ved at bygge det. ”Projekter som dette hjælper folk på flere måder. Det giver dem et bedre hjem og det giver dem en form for ejerskab. De føler, at de igen har ansvar for deres eget liv,” fortæller Stefania Gyftopoulou, på vej op ad trappen til hovedkontoret i toppen af det store stadion.

Uddeling af vintertøj

Sammen med isoleringen af telte og sikring mod oversvømmelse, har Dansk Flygtningehjælp blandt andet planer om at fordele elektriske varmeapparater i alle teltene på stadionet. Der vil også blive installeret varmtvandskedler i de fælles badefaciliteter, udendørs projektører og varmeapparater i nabolejren ved den gamle lufthavn. Desuden vil der blive distribueret varmt tøj til de mere end 2.000 mænd, kvinder og børn, som bor i lejrene i Elliniko.

Ud over at forbedre lejrene og gøre dem klar til vinteren, vil Dansk Flygtningehjælp i Grækenland i midten af december, uddele varmt tøj og andre vinterfornødenheder til de omkring 14.000 flygtninge og asylansøgere, som lever i de godt 10 lejre fordelt over hele Grækenland.