Fra sårbart flygtningebarn til power-pige

10-årige Amina flygtede fra Syrien med sine forældre og sin bror og to søstre. Under flugten gennem det krigshærgede land oplevede de vold og bombardementer på tæt hold. Men familien overlevede og endte som flygtninge i Baalbeck i Libanon.
 
 

”Vi plejede at leve i et hus med et stort smukt loft i Syrien – men vi har efterladt alt,” fortæller Amina.

Familien opbrugte hurtigt deres sparepenge for at holde sig i live i Libanon. Et team fra Dansk Flygtningehjælp fandt familien under en dør til dør besøg hos flygtningefamilier i Baalbeck. Dansk Flygtningehjælp har sørget for, at familien modtager støtte til at betale deres husleje, og at Amina er begyndt at følge træningsforløb på et ressourcecenter for unge kvinder.

Den tidlige ungdom er en udsat periode i alle unge pigers liv, der former dem følelsesmæssigt og socialt. Men for sårbare flygtningepiger som Amina er der samtidig stor risiko for seksuelle overgreb eller tidlige ægteskaber. Dansk Flygtningehjælp arbejder for at sikre den personlige udvikling og integritet for unge piger som Amina.

Træningen på centeret har haft en positiv indflydelse på Amina. Hun har fortalt sine forældre, at hun vil uddannes, finde et job og hjælpe familien før hun beslutter om hun vil giftes. Amina har også bedt sine forældre om lov til at besøge den lokale butik på egen hånd, for som hun siger: ’jeg har lært, at piger ikke er mindre selvstændige end drenge.” Amina er også blevet trænet i økonomi, og hun presser sin mor hårdt for at starte en opsparing, så hun kan få en uddannelse. Foreløbigt fortsætter hun træningen på centeret og er blevet gradvist mere selvsikker.  

Amina har potentialet til at udvikle sig til en selvstændig, veluddannet kvinde, der kan bryde de begrænsninger, der ligger traditionelle kønsroller og blive et eksempel for andre unge piger.