Fatouma Zahle Said foran sit telt i Markazi-lejren i Djibouti. Foto: Klaus Bo / Dansk Flygtningehjælp

Halvdelen af bryllupsgæsterne blev dræbt

Fatouma Zahle Said flygtede med sin familie, efter at den bryllupsfest, de deltog i blev bombet. I dag bor hun i en flygtningelejr i Djibouti og har fået hjælp af Dansk Flygtningehjælp til at starte en mikrovirksomhed, hvor hun fletter tasker, som hun sælger i byen.
 
 

20.09.16

"War," siger hun og peger mod himlen. 

Det er krigen, der er skyld i, at Fatouma Zahle Said befinder sig der, hvor hun gør. Et telt i Markazi-lejren i Djibouti, som hun deler med 14 familiemedlemmer.

"Vi var til et bryllup," siger hun og smiler.

Det skulle vare fem dage. Fem dage med fest og fejring af en af livets lykkeligste begivenheder. Men sådan blev det ikke.

"Den ene morgen klokken 9 var vi i gang med at tilberede morgenmad og frokost til den dags bryllupsfest. Nogle af kvinderne var også i gang med at lave henna-tatoveringer. Men klokken 9 kom flyet. De skød først mod det sted, mændene var. Så ramte to raketter det sted, kvinderne var."

 _DSF0323_1

Fatouma smiler ikke længere, mens hun fortæller videre.

"Fem af dem, der døde, var drenge på kun 15 år," siger hun.

I alt 65 af de 150 bryllupsgæster mistede livet, siger Fatouma. Det var det øjeblik, hendes familie besluttede sig for at forlade Yemen. 

Lykkelig for at være i live

I Djibouti blev familien placeret i Markazi-lejren af FN. Det har nu været deres hjem i 14 måneder. Lejren ligger på en tør slette, hvor vinden ofte blæser igennem den og alle dens omkring 1.300 indbyggere. Temperaturen er denne dag omkring 46 grader og vinden føles som om, at den kommer direkte fra en brændeovn. Men Fatouma klager ikke.

"Takket være Gud er vi nu lykkelige. Der hjemme var vi i livsfare. Her er der fred," siger hun.

Familien overlever som de andre i lejren af de rationer, som de får via FN's fødevareprogram. Men gennem Dansk Flygtningehjælp har hun fået mulighed for at starte en mikrovirksomhed, hvor hun fremstiller flettede tasker og hatte, som hun sælger i Djiboutis hovedstad, Djiboutiville. Hun viser stolt sine kreationer frem.

_DSF1312

"Hjælpen fra Dansk Flygtningehjælp har ændret vores liv. Nu har vi råd til at købe grøntsager," siger hun og smiler stort. Madrationerne indeholder ikke grøntsager.

Fatouma ved ikke, hvornår hun kan komme hjem. Men hun beder til, at det en dag bliver muligt. 

Nu lever hun en dag ad gangen og ser lige nu frem mod sin ene søns bryllupsfest om en måned. Denne gang i sikkerhed.