Syriske kursister under en sy-klasse på Dansk Flygtningehjælps aktivitetscenter i Azraq-lejren i Jordan.

Hjælp til selvhjælp i Jordan

Forleden markerede Dansk Flygtningehjælp afslutningen på et skrædderkursus for syriske flygtninge i Azraq-lejren i Jordan. Kursisterne var det første hold på det nye Tamkeen Aktivitetscenter i lejren, som tilbyder en lang række kurser.
 
 

21.12.16

Tamkeen, som betyder ”selvstændiggørelse” på arabisk, er det første aktivitetscenter i Azraq-lejren i Jorden. Siden åbningen i oktober 2016, har syriske flygtninge kunnet tage kurser, som kunne hjælpe dem med at skabe nye forretnings- og indtægtsmuligheder. Den første afsluttende eksamen blev fejret på centret under overværelse af donorer og partnere fra blandt andet FN og andre organisationer, som arbejder i lejren.

”Dette er en god mulighed for jer, til at blive selvforsørgende. Det vil gøre jeres liv nemmere og det vil også kunne hjælpe andre,” sagde oberst Khaleel Al Abdallat, da han lykønskede kursisterne, som nu er blevet ansat på Dansk Flygtningehjælps center i lejren. Oberst Al Abdallat er fra Direktoratet for Syriske Flygtninge i Azraq-lejren, og var én af de mange fremmødte, som kunne opleve kursisterne fremvise deres produktioner.

Lærer nye færdigheder

Dansk Flygtningehjælp startede sit arbejde i Azraq-lejren for at støtte udsatte kvindelige, unge og voksne flygtninge. Gennem arbejde og uddannelse til flygtninge, har Dansk Flygtningehjælp hjulpet flere til, selv at kunne sørge for de mest basale fornødenheder. Desuden er der startet flere små virksomheder, som vil sælge ting på den nye markedsplads i lejren.

”Jeg har altid ønsket at være et produktivt medlem af samfundet, og det har centret nu givet mig mulighed for. Med de nye evner, jeg har fået på kurset, kan jeg også lære fra mig, mens jeg lærer nyt,” fortæller Nasreen, som er en af de kvinder, der færdiggjorde kurset, og som nu er ansat som aktivitetsvejleder i centret.

Alle 48 elever fra kurset er blevet ansat i Dansk Flygtningehjælps center, hvor de blandt andet skal producere tøj og andre materialer til flygtninge i lejren. Deres første projekt, som er bestilt af UNICEF, er at producere vinterjakker til børn i lejren.

Øget selvværd og livskvalitet

Med hendes nye, betalte job, kan Nasreen nu brødføde sin familie og sørge for hendes fire børn. Siden hun forlod sit hjem i Syrien i januar 2015, har det været svært for den 30-årige kvinde at starte forfra og tilpasse sig livet i lejren. ”Jeg troede at jeg var for gammel til at lære nye kompetencer eller få nyt arbejde, men dette har øget mit selvværd på trods af den situation, som vi er i,” siger hun. Nu ser hun frem til at kunne højne livskvaliteten også. Tamkeen Aktivitetscentret tilbyder forskellige kurser i blandt andet skomageri, gartneri, maling og skræddersyning til både voksne mænd og kvinder fra Syrien.

Dansk Flygtningehjælp tilbyder desuden økonomiske kurser for at støtte dem i deres videre liv i lejren. Udover det, forsøger Dansk Flygtningehjælp på, at købe alle materialer til centret på det lokale marked, så udviklingen understøttes og så der kommer penge i omløb.