“Jeg drømmer om at bygge mit liv op igen”

Kampene raser i Sydsudan, og mere end 300.000 kvinder, mænd og børn har siden juli søgt tilflugt i nabolandet Uganda. Efter en hård flugt til fods gennem junglen har Susan og hendes familie nu fundet tryghed og håb – med god hjælp fra Dansk Flygtningehjælp.
 
 

21.11.16

21-årige Susan Kwaje er fra en lille landsby i det sydlige Sydsudan. For et par måneder siden ankom hun med sin mand, svigermor og to børn til Bidibidi i Uganda. Susan og hendes familie er nogle af de mere end 300.000 mennesker, der siden juli er flygtet fra de blodige kampe i Sydsudan og har søgt tilflugt i nabolandet Uganda.

”Da myrderierne begyndte, besluttede vi at flygte mod grænsen. Vi tog så meget med, vi kunne: Et par madrasser, nogle dunke med vand, et par gryder og en cykel. Vi vandrede i tre dage gennem junglen,” fortæller Susan, mens hun tager opvasken efter et frokostmåltid. Senere på dagen skal hun deltage i et af Dansk Flygtningehjælps hygiejnekurser, der forebygger sygdomsspredning.

Håb for fremtiden

På trods af den hårde flugt til fods lykkedes det Susan og hendes familie at nå i sikkerhed på et modtagecenter ved grænsen til Uganda. Efter nogle dage kom de til Bidibidi-lejren nær Yumbe i det nordlige Uganda. Her har familien fået et lille stykke land, og nu prøver de at genopbygge en stabil tilværelse langt væk fra deres hjemstavn i Sydsudan.

”Vi er meget glade for at være her. Jeg drømmer om at få et godt hjem her, og at vores børn kan komme til at gå i skole. Lige siden vi ankom, har vi fået meget hjælp, blandt andet fra Dansk Flygtningehjælp. Nu drikker vi rent vand, som bliver leveret af Dansk Flygtningehjælp. Da vi flygtede fra vores landsby, var vi nødt til at drikke vand fra de vandhuller, vi kom forbi på vejen,” husker Susan.

”Nu har vi vores eget toilet”

Som en del af beredskabet for at modtage og hjælpe de mange sydsudanesere, der flygter fra de væbnede kampe i hjemlandet, fragter Dansk Flygtningehjælp rent vand til Bidibidi. Derudover afholder vores lokale medarbejdere jævnligt hygiejnekurser, hvor beboerne lærer om gode vaner og smittespredning.

”Vi har lært rigtig meget af Dansk Flygtningehjælp. For eksempel at det er vigtigt at dække vores drikkevand til og at vaske hænder med sæbe eller aske efter toiletbesøg og før spisning. Og hver torsdag uddeler folk fra Dansk Flygtningehjælp sæbe, så vi kan vaske vores vanddunke,” fortæller Susan.

Tilstrømningen af flygtninge fra Sydsudan til Uganda har gjort det nødvendigt at øge indsatsen omkring hygiejne og rent vand. Udover at uddele sæbe og uddanne beboerne til gode hygiejnevaner uddeler Dansk Flygtningehjælp også byggematerialer, så beboerne selv kan bygge brønde og latriner.

”Før vi begyndte at få hjælp fra Dansk Flygtningehjælp, gik vi ud i skoven, når vi skulle besørge. Nu har vi vores eget toilet, fordi Dansk Flygtningehjælp har givet os materialer til at bygge det,” siger Susan.

Dansk Flygtningehjælp sørger fortsat for nødhjælp til de mange tusind sydsudanesiske flygtninge i Uganda – herunder modtagelse, varme måltider, tag over hovedet og beskyttelse.