Foto: Klaus Bo / Dansk Flygtningehjælp

”Jeg har en indkomst takket være mit æsel”

Når de fleste tænker på et æsel, tænker de på det som et lastdyr. Men for 49-årige Safia Hassan Guled er æslet lig med indkomst, takket være Dansk Flygtningehjælp.
 
 

17.11.2016

Safia bor som flygtning i Ali Addeh flygtningelejren i det sydlige Djibouti med hendes fem børn. Hun flygtede til lejren tilbage i 2010 fra hjembyen Beletwyne i Somalia, hvor hun boede med sin mand og deres fem børn. De er nu skilt og hun opdrager nu alle børnene selv.

Safia sadler sit æsel tidligt hver morgen og begiver sig hen til den nærliggende vandpost. Her fylder hun de store tanke med vand, som hun leverer til en skole i lejrens sektor III, hvor hun er ansat til at hente vand.

”Det er blevet mit liv, og det er jeg meget glad for. Jeg leverer vand til skolen tre gange om dagen, når den er åben.” siger Safia.

For tiden har skolen lukket på grund af ferie, så Safia har fået en pause fra de daglige gøremål. Alligevel holder hun sig travlt beskæftiget. Da vi møder hende, har hun travlt med at laste 25-liters dunke på hendes æsel, men denne gang er vandet til hendes eget hjem. Hun inviterer os med hjem til hendes lille hytte af grene og plastikstykker.

Planer om at udvide

”Jeg er meget glad for den hjælp, jeg har fået fra Dansk Flygtningehjælp. Jeg får nu en løn på grund af æslet,” siger en tydeligt glad Safia.

Hun fortæller, at hun kan sælge en dunk med vand for 50 djiboutiske franc, og på en god måned kan hun tjene op til 14.000 franc på at hente vand til skolen. Med pengene kan hun købe ekstra mad til hendes børn som supplement til de mad rationer de modtager i lejren. Hun bruger også penge på foder til æslet.

Safia har høje forventninger til hendes vandleveringsvirksomhed, og hun håber, at hun kan få yderligere finansiering, så hun kan udvide forretningen og reparere æslets vandvogn.

”Jeg er taknemmelig for at have æslet og for den hjælp jeg nu kan give til min familie. Hvis Dansk Flygtningehjælp giver mig endnu en bevilling, så ville jeg kunne købe endnu et æsel og levere mere vand,” konstaterer Safia.

Safia er én ud af 125 flygtninge i Ali Addeh lejren, som har modtaget kontante bevillinger fra Dansk Flygtningehjælp på op til 100 dollars i løbet af foråret 2016. Modtagerne har forinden fået undervisning i at drive virksomhed, hvor de blandt andet har lært om regnskaber og opsparinger.