Hawa har i dag den mest moderigtige butik i flygtningelejrens hovedstrøg, hvor hendes blå container ligger helt centralt. Foto: Klaus Bo / Dansk Flygtningehjælp

”Jeg takker Gud for hjælpen fra Dansk Flygtningehjælp”

65-årige Hawa Adawa Hosh kæmpede i mange år for at klare sig flygtningelejren i Djibouti. Men da hun fik mulighed for at få hjælp, fik hun en idé, der viste sig at være en utrolig smart forretning.

08.03.2017

”Jeg flygtede fra kampe, men da jeg ankom hertil var det også en kamp. Det var hårdt. De første mange år ønskede jeg ikke andet end at vende tilbage.”

Det var i 1990, at Hawa Adawa Hosh ankom til Djibouti, hvor hun stadig bor i Ali Addeh-lejren, der er hjem for omkring 10.000 mennesker, primært fra Somalia, men også fra Hawas hjemland Etiopien.

Ligesom i dag, var der begrænsede muligheder for at skabe sig et liv i lejren, der ligger i den sydlige del af landet langt fra alt, omgivet af et rødligt klippelandskab, hvor næsten ingenting kan vokse.

”Hver dag var en kamp for at klare mig. Men gudskelov fik jeg hjælp fra Dansk Flygtningehjælp.”

_DSF2298

Hawa fortæller sin historie i sin lille butik, der ligger i midten af lejren på dens lille hovedstrøg, hvor en række forskellige små boder sælger købmandsvarer. Det var sådan en, Hawa fik hjælp af Dansk Flygtningehjælp til at åbne. Men hun havde andre idéer.

”Jeg kunne jo se, at der allerede var mange købmandsforretninger i lejren. Men der var ingen, der solgte tøj. Så jeg byttede de sække med mel og bønner, som jeg havde fået, til pænt dametøj, fordi jeg kunne se, at der manglede sådan en forretning.”

Meget håb for fremtiden

I dag er Hawas forretning ikke den eneste, der specialiserer sig i tøj i lejren, men hendes er den ældste og den bedste med det største udvalg, understreger hun. Den lille, blå container er fyldt med farvestrålende tøj, og det sælger godt og har betydet en enorm forskel, siger hun.

_DSF2320

”Jeg er ikke længere tvunget til at leve udelukkende af rationerne. Det er selvfølgelig slet ikke sådan, at jeg nu kan spise kød hver dag, men jeg har det meget, meget bedre.”

”Jeg har meget håb for fremtiden, men jeg har begrænsede kræfter, fordi jeg er en gammel dame. Men håbet har jeg. Dansk Flygtningehjælp lærte mig, hvordan man driver en forretning, det har givet mig håb og ambitioner om at gøre mere. Jeg vil gerne være en succesfuld forretningsdrivende, så jeg kan hjælpe mine børn til at få en uddannelse. Jeg ønsker ikke at de skal leve det hårde liv, som jeg bragte dem ind i. Jeg ønsker et bedre liv for dem.”