Adnan flygtede med sin familie fra Mosul for tre år siden, da Islamisk Stat overtog magten i byen. I dag har fået hjælp af Dansk Flygtningehjælps jobprogram i det nordlige Irak til at åbne en dame- og børnetøjsbutik. Foto: Klaus Bo Christensen

Jesper Christensen: ”Der er brug for mere håb som dette”

Skuespiller Jesper Christensen er i det nordlige Irak med sin datter Lulu Betz for ved selsyn at se det arbejde, som Dansk Flygtningehjælp laver. I går fandt de håb midt i elendigheden.
 
 

04.10.2016

Besøget sker som optakt til Dansk Flygtningehjælps landsindsamling søndag den 6. november. Du kan melde dig som indsamler på telefon 3373 5111 eller her

Klokken var et om natten, da Adnan vendte ryggen til sit hjem i Mosul og løb med sin hustru og deres to børn. Islamisk Stat bankede på byens døre. I de tre år siden har familien boet i byen Erbil i det nordlige Irak. Her møder Jesper Christensen og Lulu Betz Adnan. Han fortæller: 

”Vi tilbragte to døgn i skjul på en slette, hvor vi var skjult fra vejen. Vi sov på den bare jord med skorpioner og insekter, og jeg var meget bange for mine små børns sikkerhed.”

Der var hundredvis på sletten de døgn, og Adnans flugthistorie adskiller sig ikke meget fra andres. Men der er alligevel en markant positiv forskel: Adnan har med hjælp fra Dansk Flygtningehjælp skabt sig et job, der giver mad på bordet og skaffer penge til datterens livsvigtige medicin.

LÆS OGSÅ: "Når jeg bliver stor vil jeg være en mand" 

For Lulu er det en solstråle midt i mørket:

”Adnans historie er så imponerende. På trods af sin svære situation er det lykkedes ham at skabe et arbejde til sig selv og oveni købet at kunne tilbyde jobs til andre i samme situation."

Adnans datter er delvist lam. Kampen for at skaffe penge til medicin og behandling er en stor drivkraft i hverdagen, hvor pengene trods alt er små.

”Det her jobprogram giver så meget mening. Det giver folk mulighed for at handle og skaber håb for fremtiden. Vi har brug for meget mere af det,” siger Jesper Christensen.

Jesper Og Lulu I Adnans Butik

Beskæftigelse til flygtninge i nærområderne

Landene omkring Syrien rummer millioner af flygtninge, som alle har brug for et job for at skaffe penge til mad, drikke og medicin.  Irak huser 250.000 syriske flygtninge og tre millioner internt fordrevne irakere. Dansk Flygtningehjælps jobprogram hjælper med dem med at skabe jobs og integration mellem syriske flygtninge, intern fordrevne irakere og værtbefolkningen.