Asma i køkkenet, som hun nu driver

Jobcenter i Irak er en stor succes

Et jobcenter i Erbil i den kurdiske del af Irak, oprettet af Dansk Flygtningehjælp og FN’s udviklingsprogram, UNDP, har hjulpet flere end 10.000 flygtninge, fordrevne og lokale. De har nu fået mulighed for at skabe sig en levevej og udvikle deres kompetencer og jobmuligheder.
 
 

05.12.2016

Asma har været på flugt i mere end 10 år - og i to forskellige lande. I 2006 blev Irak-krigens voldelige efterdønninger for meget for Asma og hendes familie på syv personer, og de flygtede fra hjembyen, Ramidi i det centrale Irak til nabolandet Syrien. Da borgerkrigen i Syrien brød ud, rykkede de tilbage til Anbar-provinsen i Irak. Her måtte de dog flygte fra igen, da Islamisk Stat tog magten i byen. I dag lever Asma og hendes familie i den kurdiske region i Irak som internt fordrevne. 78 % af de fordrevne i den kurdiske regionen, har behov for hjælp til at dække basale behov. Desuden er familier som Asmas, hvor kvinden skal skaffe indkomsten, de mest udsatte.

Asma fortæller, at hun, som den eneste forsørger i familien, ledte efter jobmuligheder, da hun faldt over en folder fra jobcentret i Kas Nazan, tæt på Erbil i det nordlige Irak. ”Jeg vidste fra starten, hvad jeg ville, og at jeg var den eneste forsørger i familien,” siger hun. ”Det var svært at komme igennem programmet, men personalet tog rigtig godt imod mig.”

Efter et indledende interview med jobkonsulenterne, begyndte Asma i et virksomhedsudviklingsprogram. Programmet identificerer potentielle iværksættere, hjælper dem med at lave en forretningsplan, uddeler legater og kobler internt fordrevne, flygtninge og værtssamfund sammen, så alle talenter kommer i spil. Da Asma havde gennemført programmet, etablerede hun et samarbejde med én fra lokalområdet, og de modtog et legat, så virksomheden kunne komme i gang. Hun driver nu en restaurant, hvor hun tilbereder lækre irakiske og syriske specialiteter, og hun kan dermed selv forsørge sin familie.

Overgår alle forventninger

Målet for jobcenteret er at skabe bæredygtige leveveje og jobmuligheder for internt fordrevne, syriske flygtninge og værtssamfund. Det har de gjort ved at opbygge folks viden og kompetencer, hvilket har forstærket deres jobparathed. Siden åbningen af centret i 2015, har flere end 10.000 personer modtaget hjælp, og dermed har centret overgået alle forventninger. Flere af dem, som har modtaget hjælp, kommer fra andre byer rundt omkring, efter rygterne om projektets succes har spredt sig.  

En spørgeskemaundersøgelse om projektet viser, at 93 procent af de adspurgte mener, at de efter at have gået i centeret havde forbedret deres jobmuligheder og 71 procent fortalte, at deres indkomst var steget eller forblevet stabil. Desuden sagde alle respondenterne i undersøgelsen, at projektet havde ført til bedre forhold mellem fordrevne, flygtninge og de omkringliggende værtssamfund.

For at sikre en bæredygtig udvikling af projektet og en lokal forankring, har Dansk Flygtningehjælp overdraget jobcentret til den lokale organisation Women’s Rehabilitation Organisation (WRO), i november måned.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Irak siden 2003, og var en af de første organisationer til at yde humanitær hjælp, efter den amerikansk ledede intervention i 2003. Dansk Flygtningehjælp implementerer en integreret humanitær indsats, herunder at være med til at sikre flygtninge, fordrevne og værtssamfund en levevej med fokus på integration og forsøge at skræddersy indsatsen til specifikke behov hos sårbare og udsatte befolkningsgrupper.