Jacob Kilozo, Ndondera Onesphor, Bahati Kalumbi og Kabariza Musha Yuma håber alle, at kyllingeprojektet vil give dem en bedre fremtid. Foto: Klaus Bo / Dansk Flygtningehjælp

Kyllinger skal sikre teenagere mod at blive gravide

Et forsøgsprojekt med kyllingeopdræt i flygtningelejren Kakuma i det nordvestlige Kenya skal give beboerne mulighed for selv at styre deres fremtid. 38-årige Kabariza Musha Yuma håber, at kyllingerne kan sikre hendes teenagedøtre mod at blive gravide.
 
 

14.11.2016

Projektet handler blot om kyllinger, men deltagerne håber, at det kan ændre deres liv. Dansk Flygtningehjælp har med støtte fra DANIDA lavet et forsøgsprojekt med kyllinger i Kakuma-lejren i det nordvestlige Kenya.

Lejren er hjem for omkring 185.000 flygtninge, og de har begrænsede muligheder for at arbejde og tjene penge. Det er her, kyllingerne kommer ind i billedet.

"Vi har store forhåbninger til det her projekt. Lige om lidt begynder kyllingerne at give os æg, som vi kan sælge. Og forhåbentligt vil der også snart komme flere kyllinger til, som vi også kan sælge. Både her i lejren og udenfor den," siger 35-årige Jacob Kilozo.

Han er iklædt en postkasserød t-shirt med teksten 'Scholarship Graduate 2016'. Han har netop gennemført et uddannelsesforløb i at drive forretning gennem Dansk Flygtningehjælp og bruger nu de nyerhvervede færdigheder til at planlægge kyllingeforretningen.

LÆS OGSÅ: TO UGERS KURSUS HAR GIVET STEPHANIE EN FREMTID

Sammen med ni andre fik han tre måneder tidligere 33 kyllinger af Dansk Flygtningehjælp, foder og vitaminer til den første tid og hjælp til at bygge hønsehuset. Siden er tre kyllinger døde, men resten har vokset sig voksne og er klar til at lægge æg. Derfor får projektdeltagerne nu også en inkubator til at hjælpe flere kyllinger ind i livet.

Kyllingeprojekt2

Projektet kræver dog også, at deltagerne selv investerer i det. De seneste måneder har de selv skulle sørge for foder og vitaminer til kyllingerne, hvilket ikke altid er let, når man lever af små madrationer og forefaldende arbejde. Derfor er de meget glade for, at kyllingerne nu endeligt er blevet voksne.

Håber at få råd til creme og kjoler

En anden af projektdeltagerne er 38-årige Kabariza Musha Yuma. Hun er alene med sine seks børn og hendes eneste anden indtægt er, når hun kan tjene nogle håndører på at hente vand til byggearbejdere, når der bliver bygget flere af den slags små huse, hvor folk bor i den overfyldte lejr. 

"Når der kommer flere kyllinger og vi kan begynde at sælge dem, vil det fuldstændig forandre mit liv. Bare det at kunne få æg, som min familie kan spise, vil øge vores levestandard meget," fortæller Kabariza.

"Lige nu går mine børn i skole uden sko på. Når vi begynder at tjene lidt penge, vil jeg have mulighed for at købe sko til dem."

LÆS OGSÅ: HUN VED IKKE HVOR MANGE DER VOLDTOG HENDE

To af Kabarizas seks børn er døtre på 14 og 16 år. Dem er hun lige nu meget bekymrede for.

"På nuværende tidspunkt kan jeg ikke give dem, de ting de gerne vil have. De ønsker sig creme til huden og nye kjoler. Hvis jeg ikke kan købe de ting, er jeg bange for, at de finder unge mænd, der lover dem det, og at de ender med at blive gravide."

Men kyllingerne har givet familien håb om en bedre fremtid.

"Mine børn kan se, at jeg arbejder med kyllingeprojektet. Det har gjort dem mere rolige, fordi de nu ved, at jeg kan sørge for dem," siger Kabariza.

Kyllingeprojektet er lige nu et forsøgsprojekt i Kakuma IV, der er en af Kakuma-lejrens fem afdelinger. Dansk Flygtningehjælp planlægger at udvide projektet i den næste tid, så flere grupper kan begynde at holde kyllinger. Det er meningen, at de eksisterende grupper skal hjælpe nye i gang.