Mohammed maler en af hytterne i Azraq lejren. Foto: Amal Ma’ayeh

Mohammed og den uperfekte vase

Som en del af Dansk Flygtningehjælps indsats for at gøre livet i Azraq flygtningelejren i Jordan mere overkommeligt, er en ung, syrisk far i gang med at male hytter. Det giver ham en indkomst og giver andre håb.
 
 

04.01.17

For Mohammed er hans talent det eneste han nu kan regne med, efter han blev tvunget til at forlade sit hjem i Syrien.

Den 30-årige syrer flygtede til Jordan i starten af 2012, efter det blev for farligt for ham og familien, at blive i hjembyen. Planen var egentlig at flyve til Libanon, hvor de kunne blive forenet med Mohammeds kones familie, som var flygtet til Beirut. Men i stedet besluttede de sig for at tage til Jordan, hvor de først boede i Al-Ramtha – en region i det nordlige Jordan, bare fem kilometer fra den syriske grænse.

”Den eneste grund til at forlade Syrien, var min familie: jeg ville ikke have, at de skulle leve i frygt,” fortæller Mohammed.

I Al-Ramtha fik familien hurtigt et godt og komfortabelt liv. ”Alt gik efter planen, indtil en dag, som forandrede vores liv,” fortæller Mohammed. Som mange andre af de mere end 655.000 syriske flygtninge i Jordan, havde parret ikke deres juridiske dokumenter med sig, og derfor blev de forflyttet til Azraq flygtningelejren.

Livet i en flygtningelejr

Det 15 km2 store område, som blev lavet til flygtningelejr i april 2014, er en af de to officielle lejre, som huser de mange syriske flygtninge i Jordan. Lejren huser flere end 53.000 flygtninge, hvoraf 58 % er børn.

Sammenlignet med livet i Syrien og deres hjem i Al-Ramtha, fortæller Mohammed at det var svært at vende sig til livet i en lejr.

Mohammed, som nu er far til tre, frygter for sine børns fremtid. De er alle under seks år gamle, og to af dem er født i lejren. Indtil nu, kender de kun til ørkenen og de hvide hytter. Mohammed forsøger at se det positive i deres situation, og tror måske at det kan være en god udfordring for hans børn, at leve under disse omstændigheder, så de udvikler modet til at se forhindringer i øjnene i fremtiden.

Mohammed forsætter med at male

I Syrien brugte Mohammed sit kunstneriske talent, og arbejdede som freelance maler og tegner. Han havde blandt andet et partnerskab med en god ven. ”De bedste dage var dem, hvor vi arbejdede hele natten. Jeg kan ikke finde de rette ord til at beskrive hvor fedt det var,” siger han, mens han husker tilbage på dagene i Syrien.

Det var en god dag, da Mohammed hørte om at Dansk Flygtningehjælp søgte efter kunstnere i lejren i Jordan. Han skyndte sig hen til medarbejderne, for at høre mere om hvordan han kunne deltage i arbejdet. ”Det giver mig ro, at tegne og jeg vil gøre alt for at kunne male igen,” siger han.

Den unge mand arbejder nu for Dansk Flygtningehjælp som betalt frivillig, og han leder lejrens forskønnelsesprojekt.

Kunsten giver mange muligheder

Mohammeds yndlingsmotiv plejede at være en krystalvase. Han maler stadig vaser, men ikke på samme måde som før: ”Den ligner meget den, som jeg malede før, men jeg undgår at male den alt for perfekt, for det minder mig om min ven, som jeg mistede i krigen,” siger han.

Selvom den syriske krise går ind i sit sjette år, håber familien på at kunne vende hjem en dag, men først når det er sikkert. Antallet af flygtninge i lejren fortsætter med at vokse, og det samme gør udfordringerne omkring at skaffe basale fornødenheder. Mohammed er taknemmelig for den mulighed han har fået, og især fordi det giver indkomst, så han kan sørge for familien.

Dansk Flygtningehjælp overvejer muligheden for, at Mohammed kan undervise et hold i kunstterapi som en del af det psykosociale arbejde i løbet af 2017.

Dansk Flygtningehjælp støtter beskæftigelse i Azraq

Dansk Flygtningehjælp har været til stede i Azraq lejren siden februar 2016, hvor arbejdet primært har været fokuseret på at udvikle flygtninges færdigheder, samt skabe muligheder for at de kan få en indtægt. Dansk Flygtningehjælp åbnede det første Tamkeen Aktivitetscenter i september sidste år, hvor flere end 150 personer har modtaget træning og deltaget i kurser, som har udviklet deres færdigheder og givet dem indkomstmuligheder.

I 2017 vil Dansk Flygtningehjælp oprette børnepasning for folk, som deltager i programmerne, så flere kvinder vil kunne deltage. Desuden vil der blive lavet områder med særlig hjælp og beskyttelse til børn, samt psykosociale programmer og aktiviteter for syriske flygtninge. Disse er særligt henvendt til de børn og unge voksne, der, som Mohammed, skal håndtere det trauma, som de har oplevet, for at give dem et sikkert sted at tale om det.

Udenfor lejrene, arbejder Dansk Flygtningehjælp i værtssamfundet, for at sikre at flygtninge kan få deres juridiske dokumenter i orden.