Fotos: Tobin Jones og Sara Schlüter

Når madklokken ringer, sætter børnene i løb

På modtagecentret i Rhino-lejren i det nordvestlige Uganda bor flygtninge i dagene op til, at de får anvist jordlodder. Her sørger Dansk Flygtningehjælp for tryghed for de nyankomne, og tre gange om dagen, bliver de store kogekar taget i brug. Det skaber stor glæde, særligt hos de mindste, som sætter i spurt, så snart madklokken ringer.
 
 

27.06.2017

I dag bliver der lavet morgenmad til 755 personer. Kogekarrene er fyldt til randen med dampende varm majsgrød, og allerede længe inden den er klar til servering, udfylder duften hele modtagecentret. Børnene bliver mere og mere opmærksomme på, at det snart er ved at være tid til dagens første måltid. Chefkogekonen i lejren har været i gang i timevis, da hun går nogle skridt væk fra det sted, maden bliver udleveret og løfter et stort grydelåg op.

”Ding, ding, ding.”

Hun hamrer en ske ind på metallåget nogle gange. Men allerede ved det første slag bliver spurten sat ind. Fra alle vegne i modtagecentret. Fra telte og træernes skygger kommer børn løbende for at komme først i kø. Med sig har de skåle, kander og krus til grøden.

2017_04_01_DRC_Uganda -7_opt

Mange af dem har gået i dage eller ugevis med deres familier for at komme i sikkerhed i Uganda. Krigen og hungersnøden i Sydsudan har tvunget dem på flygt og kun de færreste af børnene har fået tre måltider om dagen i lange perioder. Men her i modtagecentret i Uganda sørger Dansk Flygtningehjælps medarbejdere for, at ingen sulter.

LÆS OGSÅ: SULT OG VOLD TVANG ALEX OG HANS FAMILIE PÅ FLUGT

”Lige nu er vi i gang med at servere morgenmad til de 755 personer, der er her i dag. Når alle har fået mad, går vi i gang med at lave frokost. Når folk ankommer hertil, har de brug for næringsrig mad, fordi der er udbredt sult derfra, hvor de kommer. Det er også derfor, at børnene kommer løbende, så snart klokken ringer. Det er et tydeligt tegn på, at mange af dem har prøvet at gå i dagevis uden at få noget at spise,” siger Monica Ondoru, der arbejder i Dansk Flygtningehjælps modtagecenter.

Ingen sult i centret

Men mad er kun et af de behov, som sydsudaneserne kommer med, siger hun.

LÆS OGSÅ: 17 ÅR OG MOR FOR SINE SØSKENDE

”De fleste af dem, der kommer, har brug for psykosocial støtte. Mange er traumatiserede af de oplevelser, de har haft. Andre kommer uden nogle ejendele. De fortæller, at deres hjem blev brændt ned til grunden, og de derfor ikke kunne tage noget som helst med sig. Nogle er børn uden forældre eller andre værger og har brug for særlig støtte. Og så er der alle dem, der har oplevet seksuel vold - dem tager vi os også af,” siger Ondoru.

2017_04_01_DRC_Uganda -8_opt

Modtagecentret er et midlertidigt hjem for nyankomne flygtninge, indtil de får anvist et jordlod. Det skal være deres nye hjem, hvor de kan bo indtil de en dag kan vende tilbage til Sydsudan. De færreste her tror dog, at det vil ske snart. De er glade for at være i modtagecentret, men glæder sig til at se, hvad det er for et sted, de ugandiske myndigheder vil placere dem.

LÆS OGSÅ: FOR ENDEN AF FLUGTEN VENTER ET JORDLOD I UGANDA

”Jeg ved ikke, om livet her vil være godt eller dårligt. Men jeg håber på det bedste. I det mindste er der fred her og ingen sult,” fortæller Martha, der er kommet til Uganda med sine egne syv børn og to af sin brors børn.

IMG_0513_opt

Resten af familien er blevet slået ihjel. Nu håber hun på et bedre liv, hvor hverken hun eller hendes børn behøver frygte for deres liv.

Stilhed kun afbrudt af smask

Børn og voksne fordeler sig foran de to kæmpestore kar med majsgrød i snorlige køer og venter på, at det bliver deres tur. Nogle af børnene tripper, og der bliver kastet lange blikke efter de, der står forrest. Men alle kommer til. Alle får fyldt deres beholdere med grød. Bagefter bliver der stille i modtagecentret, mens børnelegen for en kort stund bliver afløst af spisero tilsat et enkelt smask eller to.

IMG_0584_opt

Afrikas mest omfattende flygtningekrise

Sydsudan har med få års undtagelser været i krig i mange årtier. I 2011 blev landet uafhængigt fra Sudan og blev dermed verdens yngste nation. Allerede to år efter fejringen af uafhængigheden, blev landet dog kastet ud i en brutal borgerkrig. Siden 2013 er mere end 300.000 mennesker anslået at være blevet slået ihjel, mens over to millioner er internt fordrevet i selve Sydsudan og over 1,5 millioner er flygtet til nabolandene, primært til Uganda, Kenya og Etiopien. Alene Uganda har taget imod omkring 800.000 sydsudanesiske flygtninge. I juli 2016 skete en genopblussen af kamphandlinger og styrken af flygtninge tog til i omfattende grad. Der flygter stadig over tusinde mennesker dagligt fra landet.

2017_04_02_DRC_Uganda -55_opt

Dansk Flygtningehjælp arbejder både i selve Sydsudan og i nabolandene Uganda, Kenya og Etiopien med at tage imod de mennesker, der søger i sikkerhed uden for landets grænser.