Nour holds baby Aisha on the eve of moving into a refurbished apartment of her own. Like many Syrian refugee children in Lebanon, Aisha has never known her mother’s homeland. She was born as a refugee in the fourth year of her mother’s stay in Beqaa. Photo: Alexandra Dignan
Nour holder sin yngste datter Aisha. Som så mange andre syriske flygtningebørn har Aisha aldrig kendt sin mors hjemland. Hun blev født som flygtning i Beqaa dalen. Foto: Alexandra Dignan

Overlevelse er ikke nok

Krigen i Syrien fortsætter på sjette år, og syriske flygtninge har et øget behov for husly, der ikke bare beskytter dem mod vind og vejr, men som giver en sikker base, hvorfra de kan trives og planlægge fremtiden.
 
 

14.11.16

Den tredje gang 22-årige Nour blev indlagt på hospitalet af sin mand, spurgte en læge hvordan hun havde fået så store skader på sine nyrer. Hvad hun ikke fortalte, var at de stammede fra en tyk kæp, der havde ramt hendes mave, ryg og ben.       

Nour, der var gravid I tredje måned, sagde i stedet:

“Jeg er faldet ned af trappen.”

Nour vugger sit mindste barn, Aisha, på ni måneder, mens hun fortæller om fortiden. De tre ældste børn leger i nærheden, Tarek på 7 år, Khalid på 6 år og Alaa på 3 år. I 2012 flygtede familien fra deres sønderbombede landsby nær Damaskus i Syrien. Da de ankom til Libanon havde Nours mand svært ved at finde arbejde, og familien måtte stifte gæld, mens mandens tiltagende frustration førte til afstraffelse af Nour.   

02 Custom3-årige Alaa med en fersken. Alaa har et hul i hjertet, der gør hende træt og betyder, at hun trækker vejret med besvær. Det er en diagnose, der har ramt flere familiemedlemmer, og Nour har indtil videre nægtet at give tilladelse til en operation, fordi hun frygter, at Alaa ligesom sin kusine ikke vil overleve den. Foto: Alexandra Dignan.

Med mere end 1 million syriske flygtninge i Libanon er husleje steget til et historisk højt niveau, og familien var tvunget til at flytte fra den ene beskedne bolig til den anden gennem mere end tre år. Til sidste fandt de et værelse i en bygning renoveret og drevet af Dansk Flygtningehjælp. På det tidspunkt havde de lange traumatiserende år efterladt dybe spor i Nours børn. De var tilbagetrukne og frygtsomme og forlod nødigt hendes side. Kvinder i bygningen opfordrede Nour til at forlade sin mand. Men når hun forsøgte at finde arbejde blev hun udsat for seksuel chikane: ”Jeg mistede håbet, og troede ikke på, at jeg kunne brødføde mine børn alene.” 

Da børnene også blev ofre for mandens frustration, kontaktede Nour medarbejdere fra Dansk Flygtningehjælp, der besøgte bygningen jævnligt for at sikre, at beboerne klarede sig.

03 Custom7-årige Tarek poserer mens Khalid på 6 år forsøger at distrahere ham. Tarek er den roligste og blideste af de to brødre, mens Khalid er mere eventyrlysten og fræk. Foto: Alexandra Dignan.

Tarek og Khalid forsøgte at gribe ind, når hendes mand overfaldt hende. Som svar havde manden banket Tarek. Efter at have fået bekræftet detaljerne i Nours situation lagde Dansk Flygtningehjælp en plan for at beskytte hende og børnene og flyttede dem til en anden og nyere bygning som organisationen havde renoveret. 

Dansk Flygtningehjælp har opereret i Libanon siden september 2004. I 2011 efter starten på den syriske krise, kunne Dansk Flygtningehjælp udnytte sin tilstedeværelse, erfaring og ekspertise til at opbygge en nødhjælpsindsats og sikre de akutte behov for syriske flygtninge og deres værtssamfund. 

Nour og hendes familie er blandt de tusinder af flygtninge, der har fundet husly i en af de bygninger Dansk Flygtningehjælp har renoveret. På tværs af Libanon har udlejere indgået aftaler med Dansk Flygtningehjælp om finansiering og færdiggørelse af deres bygninger, mod at lade syriske flygtninge flytte ind uden at betale husleje. Denne innovative fremgangsmåde møder et vitalt behov for flygtninge som Nour. Indtil videre er 869 bygninger i Libanon restaureret i samarbejde med UK Aid.

04 CustomFamiliens bolig I det nyrenevorede hus dagen efter deres indflytning. Bygningen, der er en del af Dansk Flygtningehjælps renoveringsprojekt er ændret fra at være et interimistisk beskedent husly, til at være en række isolerede, nymalede lejligheder med elektricitet og rindende vand. Flere familier deler de fuldt funktionelle køkkener og badeværelser. Foto: Alexandra Dignan.

Hvert fjerde menneske i Libanon er flygtning, og den syriske krise er langvarig og kræver langsigtede løsninger for flygtninge såvel som værtssamfund.  Dansk Flygtningehjælps integrerede indsats støtter mulighederne for de mest sårbare syriske flygtninge og libanesiske værtssamfund, ved at give dem adgang til offentlig service, økonomisk udvikling og opbygge stærke bånd til lokale myndigheder og oplyse om pligter og rettigheder. Samtidig samarbejder Dansk Flygtningehjælp direkte med lokale myndigheder om at forbedre basal service og kapaciteten til at håndtere modtagelsen af flygtninge.    

05 CustomNour med Alaa i deres nye hjem, der også har balkon med udsigt over Beqaa dalen. Foto: Alexandra Dignan.

Nour og hendes børn bor nu i en nyrenoveret lejlighed, som de deler med to andre enlige flygtningekvinder og deres børn. Dansk Flygtningehjælp har også sat Nour i kontakt med UNHCR, der har givet familien et hævekort, så de har råd til mad. 

For første gang i sit liv, har Nour en grad af uafhængighed. Hun har en bolig og et privatliv og kan opdrage sine børn i et værdigt miljø. ”Vi er sikre her,” fortæller hun og fortsætter mens hun betragter sin familie, ”nu er mit håb at mine børn får en uddannelse. Tarek er gammel nok til at starte I skole, og snart vil han få selskab af sin yngre bror Khalid."

06 CustomKhalid, den mest udfarende af Nours børn, der snart skal starte i skole. Foto: Alexandra Dignan.

Engang ønskede Nour at dø; ”Jeg ville have begået selvmord, og kun ansvaret for mine børn forhindrede det.” Med en ny lejlighed og tilværelse er der håb for Nour. ”Jeg kan endelig se længere end til overlevelse og tænke på fremtiden.”