Angelin Lomukuny iført det gule tørklæde lytter under et dialogmøde mellem indbyggere og politi i landsbyen Lorengippi. Alle fotos: Klaus Bo.

"Politiet er jo også mennesker"

Førhen løb indbyggerne i Lorengippi væk i frygt, så snart de så en person i uniform. Efter at Danish Demining Group har skabt dialog, ser de nu politiet som en allieret i stedet for fjenden. Det har skabt en helt anden verden for Lorengippis indbyggere.
 
 

20.09.16

I det nordvestlige Kenya i grænselandet tæt på Uganda var der massive problemer og konflikter, både mellem forskellige etniske grupper og imellem indbyggerne og politiet.

"Så snart vi så en uniform, løb vi væk i frygt," siger 30-årige Angelin Lomukuny, der bor med sine to sønner i byen, mens hendes mand passer familiens 30 geder et stykke derfra.

LÆS OGSÅ: DDG skaber fred i landsbyer og på tværs af grænsen

Næsten alle indbyggerne i området lever at af drive kvæg eller geder, og så længe befolkningen husker har der været problemer med røvertogter efter kvæg og andre dyr på tværs af distrikter og grænsen til Uganda. Derudover har der været stor mistro til politiet, som er blevet opfattet som voldelige og korrupte. Ikke altid uden grund.

Alt dette gjorde det mere eller mindre umuligt for Angelin Lomukuny og de andre indbyggere i Lorengippi at leve et normalt liv eller bevæge sig udenfor bygrænsen. Men alt det har ændret sig.

Politiet har fået nyt navn

En gang om måneden deltager Angelin Lomukuny og omkring 30 andre fra byen i et dialogmøde med betjente fra den lokale politistyrke. Eller… Det hedder de ikke længere. Deres officielle navn er blevet ændret fra politistyrke til politiservice.

"Det handler om at vise, at de er der for at tjene folket," fortæller Raphael Locham, der leder DDG's kontor i Lodwar, der ligger et par timers kørsel af en grusvej fra Lorengippi. DDG er en del af Dansk Flygtningehjælp. 

Navneskiftet er led i en større reform af politiet, som den kenyanske regering har iværksat for at gøre politiet mere professionelle.  Som led i den proces laver DDG en lang række kurser for betjente og de lokale myndigheder i dette område.

_DSF7788

På dialogmøderne, som DDG arrangerer, taler repræsentanter for byens indbyggere og politiet med hinanden om de problemer, de har i deres hverdag, og hvordan de bedst løser dem. Det har givet et helt andet billede af de politifolk, de før frygtede, siger Angelin Lomukuny:

"På møderne har vi jo kunne se, at politiet også er mennesker. At de også er forældre som os. At de er ligesom os."

Et af de store problemer har tidligere været, at politibetjentene bliver udstationeret i området og derfor kommer fra andre stammer end den lokale Turkana-stamme. Inden dialogmøderne var der derfor ingen kontakt mellem politiet og de lokale - med mindre nogen blev anholdt.

Men det er alt sammen fortid, understreger Angelin Lomukuny.

Naboerne er også mennesker

Nathan Akai er chief i Lorengippi, en titel som den øverste embedsmand i de små landsbyer bærer. Han fortæller, at byen er blevet langt mere sikker de seneste år. Det handler både om det forbedrede forhold til politiet og til nabostammerne. Dem havde indbyggerne i Lorengippi førhen kun noget at gøre med, når de tog på røvertogt efter kvæg. Eller når naboerne var på togt hos dem. Samtidig beskyttede indbyggerne sine egne kvægtyve mod politiet.

LÆS OGSÅ: Hvis jeg ikke kan blive kvægrøver, hvad kan jeg så blive? 

Men for to år siden indledte DDG dialogmøder mellem nabosamfundene, og det havde hurtigt en effekt på samme måde som dialogmøderne med politiet.

_DSF7811

"Før var det alt for farligt for folk herfra at rejse til Pokot. Men da DDG inviterede til dialogmøde her i landsbyen, så blev folkene fra Pokot efterfølgende og der blev spist sammen og danset. På den måde, lærte folk hinanden at kende. I dag er der ikke længere problemer med at tage til Pokot, og folk er sågar begyndt at gifte sig på tværs af stammerne," siger Nathan Akai. 

To år med fred

På dagens dialogmøde er en af deltagerne på politiets side, 46-årige Alfed Alea. Han er frivillig politibetjent og har boet i Lorengippi i mere end 26 år. Han er meget glad for de forandringer, området har oplevet de seneste år.

"DDG har virkelig hjulpet os med at skabe fred her. De samtaler, som DDG arrangerer, har givet medlemmerne af det lokale samfund bevidstheden om, at vi kun kan skabe fred ved at tale med hinanden og arbejde sammen. Vi har nu haft fred i det her område i to år takket være DDG's indsats med at bringe politiet og det lokale samfund sammen," siger Alfred Alea. 

DDG er en minerydningsenhed under Dansk Flygtningehjælp.