Lulu Betz får undervisning i at skrive arabiske skrifttegn af en 14-årig elev, der fungerer som hjælpelærer for de mindre børn. Der er kun 12 lærere til over 1400 elever. Foto: Klaus Bo Christensen.

Syrisk flygtningebarn: ”Vi lærer ingenting”

Skuespiller Jesper Christensen og hans datter Lulu Betz er med Dansk Flygtningehjælp i Irak forud for organisationens landsindsamling den 6. november. På tredjedagen har de besøgt en skole i en flygtningelejr.
 
 

05.10.16

Besøget sker som optakt til Dansk Flygtningehjælps landsindsamling søndag den 6. november. Du kan melde dig som indsamler på telefon 3373 5111 eller her.

Der er ikke mangel på elever på skolen i Qushtapa-lejren i det nordlige Irak, der er midlertidigt hjem for knap 7000 syrere. 1400 folkeskoleelever er stuvet sammen i barakker i den glohede lejr. Hver klasse har omkring 60 elever. De bliver undervist på skift. For der er slet ikke nok lærere til at undervise dem. 

LÆS OGSÅ: Jesper Christensen: "Der er brug for mere håb som dette" 

Alligevel er de syriske elever her på skolen blandt de heldige. De får undervisning. Men kvaliteten er ikke god på trods af, at alle skolens tolv lærerne kæmper for at give eleverne mest mulig lærdom med sig.

Alligevel er lydniveauet højt og humøret ligeså blandt børnene, der udnytter frikvarteret til leg, da Jesper Christensen og Lulu Betz ankommer til skolen. Stemningen bliver dog hurtigt alvorlig, da de taler med en lille gruppe af skolens elever.

Skolebesøg 3 (1)

”Vi lærer ingenting,” siger en 14-årig pige, der er den ældste af de forsamlede elever. Hun sender en bøn om bedre forhold og at flere lærere, så eleverne kan få sig en uddannelse og en fremtid.

LÆS OGSÅ: "Når jeg bliver stor, vil jeg være en mand"

De dårlige skoleforhold er en af konsekvenserne af den globale mangel på humanitære midler. Sidste år blev kun halvdelen af de nødvendige midler til nødhjælp givet til FN og i år er ikke bedre. Det betyder blandt andet, at der ikke er råd til at ansætte flere lærere.  

Det samme før sig gældende for en stor del af de mere end seks millioner syriske børn, der med deres familier er tvunget væk hjemmefra.

En generation i fare

Jesper Christensen og Lulu Betz er begge tydeligt påvirkede efter mødet med eleverne.

”Alle de her børn var så kvikke og kunne blive præcis, hvad de ville. Der sad otte potentielle ledere i det lokale. Men vi hjælper dem ikke. Vi taber dem på jorden. Vi giver dem ikke lov,” siger Jesper Christensen.

Skolebesøg

På grund af undervisningens dårlige forfatning begynder elever at droppe ud af skolen. Det fortæller en repræsentant for lejrens kvindekomité. I stedet oplever hun børn, der forlader lejren i dagtimerne for at arbejde på lokale fabrikker. 

”Sjældent har jeg oplevet nogen børn, som har så meget alvor, vilje og styrke. Men de får ikke den skolegang, som de har brug for. Det må vi som verdenssamfund kunne gøre bedre,” siger Lulu Betz.