Foto: Klaus Bo

To ugers kursus har givet Stephanie en fremtid

16-årige Stephanie Rutikanga har skiftet et slumområde og den konstante sult ud med fast arbejde og en driftig forretning. To ugers kursus gennem Dansk Flygtningehjælp gjorde hele forskellen.
 
 

Den lille salon i Eastleigh i det østlige Nairobi er dekoreret i lilla med sølvgrafitti og de glade, trommende toner flyder i højt tempo ud af højtalerne.

"Sasa. Welcome, how are you?," byder indehaveren Jessie Wanjiku indenfor.

Bag hende er Stephanie Rutikanga i færd med at vaske hår på en kunde, der skal have glattet de mørke, små krøller. Hun smiler stort og vinker til hilsen. Før hun har tid til at tale, skal kunden dog lige have håret på plads.

_DSF6891

"Hun er sådan en god pige. Meget ærlig og hårdtarbejdende. Hun havde brug for hjælp og selvfølgelig ville jeg gerne hjælpe," fortæller chefen om den unge ansatte.

Lidt senere smiler Stephanie og fortæller genert om, hvordan hun endte i 'Pretty Lady Hair & Beauty Salon' her i Kenyas hovedstad.

Flygtede efter voldtægt

Hun er fra den østlige del af DRCongo. Den del, der ikke har haft fred i længere tid, end Stephanie har levet. Det var en søndag, husker hun. Forældrene var i kirke.

"Der kom nogle mænd og brød ind i vores hjem. De voldtog mig og min søster. Da de var færdige, flygtede vi."

De så sig ikke tilbage. Tog af sted uden ejendele og uden forældrene. Stephanie ved ikke, hvad der skete med dem, der var i kirken. Hun vil helst ikke tænke på det.

Stephanie endte i Nairobi med sin lille nevø og sin søster Esther. Hun kalder de kvinder, der hjalp dem for 'mother'. Det kalder hun også sin chef Jessie. Men på trods af den store hjælp fra mødrene, var det svært at klare sig, da søstrene ankom til Nairobi.

"Vi boede i slummen og havde svært ved at klare os og få mad."

En organisation hjalp med en husleje, men Stephanie havde brug for at kunne klare sig mere end én måned. En ven henviste hende til en kenyansk organisation, som anbefalede hende til Dansk Flygtningehjælps to uger lange træningsforløb. 

Bygger videre på færdigheder

De to ugers kursus er individuelt tilrettelagt og bygger videre på de færdigheder, som deltagerne har i forvejen, fortæller Jackline Mwinzi, der står for træningerne på Dansk Flygtningehjælps kontor i bydelen Kayole i Nairobi. Indtil videre i år har de haft 53 personer på et kursus.

"Det giver dem mulighed for at blive bedre til de ting, der gør, at de kan få et arbejde eller selv skabe en forretning," siger Jackline Mwinzi.

Kurserne er sammen med stipendier til universiteter og hjælp til at starte mikrovirksomheder en væsentlig del af det arbejde, som Dansk Flygtningehjælp laver i Nairobi. Det handler om at give flygtningene i byen - og andre steder i Kenya - mulighed for at forsørge sig selv, så de ikke er afhængige af organisationer og anden hjælp.

Udvidet forretningen

På Stephanies to ugers kursus lærte hun en række ting. Blandt andet at lave henna-tatoveringer og lakere små kunstværker på negle og at fremstille sæbe og blegemiddel. Hun griner forlegen ved spørgsmålet, om hun dog ikke havde virkelig travlt i de to uger.

Efter kurset gik hun på jagt efter et arbejde og mødte Jessie på et marked. Da Stephanie havde remset sin lange liste af færdigheder op, gav Jessie hende med det samme i et arbejde på salonen.

_DSF6863

"Det har gjort en stor forskel i vores liv. I dag bor vi i en lejlighed og kan klare os uden problemer," siger Stephanie.

Salonen er dog ikke den eneste indtægt for den unge kvinde. Hun har fået en aftale med en lokal skole, som hun hver måned forsyner med sæbe og blegemiddel. Det giver mulighed for at spare en lille smule op.

"Med Guds hjælp og den støtte, jeg får, håber jeg en dag at kunne åbne min egen salon."

Hun har ikke tænkt over, hvordan den skal se ud. Hun ser ud i luften og overvejer det et øjeblik. 

"Jeg er ligeglad med, hvordan den skal se ud. Den skal bare være der," siger hun.