Foto: Klaus Bo / Dansk Flygtningehjælp

“Uddannelse er mit lys i mørket”

De kurser, som Dansk Flygtningehjælp udbyder i Ali Addeh flygtningelejren i Djibouti, forandrer livet for de voksne elever. Med uddannelse og hjælp kan flygtninge starte små virksomheder og begynde at drømme igen.
 
 

17.11.2016

For en 52-årig, klarer Kabila Doula Amareh sig bemærkelsesværdigt godt i sine studier i fransk, engelsk og matematik. Hun er oprindeligt fra Hargeisa i Somaliland, men har levet som flygtning i Ali Addeh-lejren i Djibouti i mange år nu. Hun flygtede fra sit hjem i 1991 da konflikter mellem rivaliserende klaner blev så intense, at hun frygtede for sin sikkerhed. Hun bor nu med sin 18-årige datter i en laset hytte, som er lavet af pinde og stykker af plastik.

”Bonjour! Bienvenue,” siger en storsmilende Kabila, da hun byder os velkommen i den lille hytte og inviterer os indenfor.

Dansk Flygtningehjælp hjælper flygtninge som Kabila ved at lære dem læse- og regnefærdigheder som en del af et undervisningsprogram, der skal sikre eksistensgrundlaget for flygtninge i lejren. Kurserne giver blandt andet flygtninge muligheder for at lære fremmedsprog og regnskabsføring, som kan bruges til at starte virksomheder og i hverdagen.  

”Mit liv er blevet meget bedre, efter jeg startede med matematik. Jeg lærer hvordan, jeg skal holde styr på min forretning. Nu kan jeg tælle og give kunderne penge tilbage,” fortæller en tydeligt glad Kabila.

Hun driver en lille slikforretning i hytten, samtidig med at hun syer tøj til folk på hendes symaskine, så hun kan tjene penge til sig selv og datteren.

Ungdommen mangler fremtidsudsigter

Livet i lejren er hårdt fortæller Kabila. Hendes datter er blevet færdig med 8. klasse, men der er ikke meget at lave herefter, da der ikke er nogen form for ungdomsuddannelse i lejre.

”Jeg er meget bekymret for min datter,” siger Kabila mens hun tankefuldt kigger over i et hjørne af hytten.

”Jeg er bange for, at hun overvejer at flygte herfra”.

Som mange andre unge i lejren, har Kabilas datter ikke noget at tage sig til efter 8. klasse. Der er ingen fremtidsudsigter for dem her, ingen videregående uddannelse og ingen jobmuligheder. Mange af dem overvejer at tage den farefulde rejse herfra som migranter.

”Jeg ved, at min datter ikke er glad. Jeg ville gerne have, at hun tog 8. klasse igen, så hun ikke spilder tiden herhjemme, men jeg er bange for at hun snart tager af sted,” siger Kabila.

Håber at virksomheden vil vokse

Den 52-årige enke ser hendes egne uddannelsesmuligheder som den bedste vej ud af fattigdom for dem.

”Jeg er meget taknemmelig for, at Dansk Flygtningehjælp har givet mig muligheden for at lære nyt. Uddannelse er mit lys i mørket. I dag har jeg lært mange nye ting, som jeg intet anede om før. For eksempel ved jeg nu hvordan jeg kan give kredit til kunder,” fortæller Kabila.

Hun håber, at hun kan fortsætte med at lære nyt og få så meget ny viden som muligt, så hendes skræddervirksomhed kan vokse, og give mulighed for at købe mere stof og designe nye kjoler, som kan sælges i og udenfor lejren.

Dansk Flygtningehjælp har foreløbigt hjulpet 117 flygtninge med forskellige sproglige og matematiske kurser i Ali Addeh lejren. Desuden modtager udsatte flygtninge erhvervsuddannelse og iværksætterhjælp, så de kan starte virksomheder og blive selvforsørgende.