Ud over selve ungdomscentret har pengene fra Danmarks Indsamling også rakt til en basketballbane, som er i brug hele dagen hver dag. Foto: Klaus Bo / Dansk Flygtningehjælp

Ungdomscenter giver frirum og fremtid i flygtningelejr

På blot to år har midler fra Danmarks Indsamling omdannet et tomt jordlod til et farverigt ungdomscenter. Det giver hver dag håb og fællesskab for hundredvis af unge i Kakuma-lejren i det nordlige Kenya.
 
 

11.01.217

Pangfarver på murene og hektisk aktivitet er det første, der møder en, når man træder ind på Dansk Flygtningehjælps ungdomscenter i nummer IV-delen af Kakuma-lejren i det nordvestlige Kenya. Den store lejr er hjem for omkring 180.000 mennesker, der har måttet flygte fra deres hjem i nabolandene. Langt de fleste af indbyggerne er fra Sydsudan, hvor nye kampe igen har tvunget flere på flugt. Men konflikterne har også varet så længe, at mange af lejrens yngre indbyggere er født her.

”Hello, how are you?”

”Good, good, how are you?”

Der bliver hilst på kryds og tværs på gårdspladsen foran ungdomscenterets farvestrålende bygninger, hvor omkring 50 unge har fundet ly for den skarpe sol i skyggerne langs de forskellige konstruktioner. En af dem er en stor form for havepavillion, hvor skyggen giver plads til, at de unge på skift viser deres bedste dansetrin frem for de andre.

_DSF8132

”Vi har en lang række forskellige muligheder til den unge her,” fortæller Eliaf Mwehia. Han arbejder for Dansk Flygtningehjælp i Kakuma og er en af dem, der står for at drive centerets uddannelsesdel.

Ungdomscentret er bygget med midler fra Danmarks Indsamling 2015, hvor danskerne gav mere end 100 millioner til 12 forskellige organisationers projekter i udviklingslande. Deriblandt Dansk Flygtningehjælp, som samlede ind til ungdomscentret. Det opfylder i dag, som Eliaf Mwehia nævner, en lang række formål.

LÆS OGSÅ: DOCTOR VIL VÆRE RAPPER

Det er først og fremmest blevet omdrejningspunktet for mellem 200 og 500 unge i Kakuma IV-lejren, der mødes på centeret hver dag og får mulighed for at være sammen på kryds og tværs. I centeret er der mulighed for at få kreativt afløb for den ungdommelige energi, og de unge mødes og skaber bånd på tværs af de etniske grupperinger, der kæmper mod hinanden på den anden side af grænsen.

Giver unge et formål i hverdagen

Inden centeret kom til, var der ikke meget for de unge at tage sig til, og det havde store konsekvenser, fortæller 23-årige Mercy Akuot:

"Det er så skadeligt, at de unge bruger tiden på ingenting. De sover hele dagen, eller de begynder at bruge stoffer eller kommer med i bander. Der er også mange teenagepiger, der bliver gravide.”

_DSF8212

23-årige Mercy Akuot håber at kunne skabe sig en karriere indenfor PR. Hun er nu i gang med en online-uddannelse gennem ungdomscentret. Foto: Klaus Bo. 

Men centeret er mere end sang og dans. Der er både bibliotek og computer-lokale, hvor de unge kan få støtte og hjælp til at lave lektier eller tage online-uddannelser, som de ellers ikke vil have mulighed for at komme i nærheden af at gennemføre i flygtningelejren. Det skaber fornyet håb hos mange, der gennem ungdomscenteret ser nye muligheder for selv at kunne skabe sig en fremtid væk fra lejren.

LÆS OGSÅ: MERCY FINDER ET FRIRUM I UNGDOMSCENTRET

"Det er også derfor, at jeg er så taknemmelig for ungdomscentret. Her kan vi komme og lave ting, der giver mening. Det her sted er en måde at undslippe livet i lejren. Så jeg vil rigtig gerne sige tak til dem, der gjorde det muligt," siger hun.

Ud over bygning og driften af ungdomscentret har midler fra Danmarks Indsamling også givet mulighed for at købe fodboldmål og bolde, der nu er blevet træningsplads for mange af de hundredvis af fodboldhold, som lejren rummer. Også basketballkurve og -bolde er blevet indkøbt, så der er flere sportsgrene at udfolde sig i.