Åbent brev til FN's generalsekretær: En voldelig spiral i den Centralafrikanske Republik

Situationen i den Centralafrikanske Republik (CAR) er nu på sit voldeligste niveau siden den seneste konflikt brød ud i 2013, og derfor opfordrer seks humanitære organisationer, herunder Dansk Flygtningehjælp, nu FN's generalsekretær, António Guterres i et åbent brev til at være med til at sikre, at den civile befolkning i højere grad bliver beskyttet.
 
 

15.08.2017

I løbet af 2017 er volden i landet eskaleret og den Centralafrikanske Republik befinder sig nu i samme kaos, som man senest så, da konflikten toppede i slutningen af 2013. Dengang blev situationen karakteriseret som en Level 3 Emergency i FN-systemet (den værste kategori), hvilket betød, at konflikten fik øget humanitær opmærksomhed. Organisationerne opfordrer nu FN til at give situationen samme opmærksom i dag, eftersom millioner lider under konflikten.

Mere end 800 mennesker er blevet dræbt siden starten af 2017, mens mange flere er blevet alvorligt sårede – og vi ser en mangel på respekt for de civiles menneskerettigheder, liv og sikkerhed.

Alene siden maj 2017 er over 100.000 blevet drevet på flugt, og nu er mere end 20 procent af befolkningen, på omkring 5 mio mennesker, drevet på flugt. Samtidig har næsten halvdelen af landets befolkning brug for humanitær hjælp, hvor mere end 2 millioner mennesker må gå sultne i seng.

Nødhjælpsarbejdere i landet er heller ikke blevet sparet. CAR er nu det farligste land for nødhjælpsarbejdere, og siden januar 2017 er en tredjedel af alle angreb på nødhjælpsarbejdere fundet sted i CAR.

Det åbne brev til FN's generalsekretær, António Guterres er sendt på vegne af følgende organisationer: Dansk Flygtningehjælp, ACTED, Action Contre la Faim, Premiere Urgence, The International Rescue Committee og the Norwegian Refugee Council.

Download brevet her