Udenfor byen Dollow i det sydvestlige Somalia er langt de fleste vandkilder tørret ud og indbyggerne er derfor fuldstændig afhængige af det vand, som Dansk Flygtningehjælp bringer ud. Foto: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

275.000 børn i fare for at dø af sult i Somalia

I flere lande i Østafrika fortsætter den kritiske humanitære situation. Trods massiv indsats fra FN og organisationer som Dansk Flygtningehjælp, kommer flere mennesker i livsfare hver dag.

03.05.2017

I Somalia er mere end 615.000 mennesker drevet bort fra deres hjem i jagten på mad og drikke siden november sidste år. Den omfattende tørke fortsætter de fleste steder i landet, og det tvinger mennesker til at søge mod byerne og andre områder, hvor der er humanitær hjælp at få.

Samme udvikling sker også – dog i mindre omfang – i flere af Somalias nabolande for tørken respekterer ikke landegrænser.

”Vi har inderligt håbet, at regnen ville komme i april, men desværre er den endnu ikke faldet i det omfang, der er brug for. Derfor hærger tørken fortsat langt de fleste steder, og det har store humanitære konsekvenser,” siger Dansk Flygtningehjælps nødhjælpschef Rasmus Stuhr Jakobsen.

20170326 Somalia -Mor&baby

I perioder med tørke er børn er særligt sårbare. Fejlernærede børn har ni gange større risiko for at dø af sygdomme som kolera, diarré og mæslinger. Da der i 2011 var hungersnød i Somalia døde over 100.000 små børn – de fleste af netop disse sygdomme. 

Rasmus Stuhr Jakobsen var for nylig i Somalia for at se på nogle af de mange indsatser, som Dansk Flygtningehjælp yder for hundredetusinder af de berørte.

2017_03_27_DRC_Somalia -32

”Først og fremmest handler det om mad, og det handler om vand. Helt basalt set handler det om at redde liv. Det er der desværre et enormt behov for lige nu. Mange af de mennesker, jeg talte med i Somalia, er i en desperat situation, og vi har derfor øget vores indsatser massivt de seneste måneder,” siger han og fortsætter:

”Vi hjælper lige nu hundredetusinder med at overleve, men der er desværre brug for langt mere.”

"Alle vores dyr døde" 

Hver dag ankommer flere mennesker til byområderne, hvor lejre er sprunget op i udkanten af byerne. Nogle steder bor hundrede. Andre steder tusinder. De er dehydrerede, udmattede og desperate. Den omfattende tørke i Somalia og andre områder i regionen har udslettet deres dyr og levegrundlag. Det har drevet store menneskemængder til at bevæge sig. 

"Den nuværende tørkesituation er den værste, vi har set i 40 til 50 år," fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen. 

Somalia Fatima

I Dollow i det sydvestlige Somalia vokser de nye lejre for internt fordrevne dag for dag i udkanten af byen. 

"Vi gik i tre dage. Det var vi nødt til," siger 50-årige Fatima, som er ankommet til Dollow med sin mand og deres børn og børnebørn. 

"Vores husdyr døde, og jeg ville ikke have, at vi skulle dø ligesom dem. Derfor gik vi." 

"Disse mennesker bor i landområder, hvor de lever af jorden og er helt afhængige af deres dyr. Begge dele er yderst påvirket af tørken. Dyrene mister deres værdi, fordi de ikke får mad og vand og så er de ikke længere noget værd. På samme tid stiger prisen på mad. Det betyder, at familiernes økonomiske grundlag bliver fuldstændig udhulet, hvilket tvinger dem til at bevæge sig." 

Børn blandt de mest sårbare

Ifølge nye tal fra UNICEF er 1,4 millioner børn, allerede alvorligt fejlernærede – eller er på vej til at blive det. Det er 50 procent flere end forventet i begyndelsen af året. Blandt dem risikerer over 275.000 børn at dø som følge af sult i år.

2017_03_27_DRC_Somalia -20

”Det er en omfattende tragedie og vi arbejder hver dag hårdt for blandt andet at hjælpe med at bringe vand og mad ud til hundredetusinder, der har desperat behov for det. Men der er desværre en række omstændigheder, der gør det svært at yde hjælp i Somalia. Det drejer sig blandt andet om den usikre sikkerhedssituation, der forhindrer at nødhjælpen kan nå frem i en række områder, hvor folk har brug for den. Det er én af grundene til, at der nu er over 615.000 mennesker, der har måttet forlade deres hjem siden november,” siger Rasmus Stuhr og uddyber:

”Det skaber så nye udfordringer i de områder, hvor de søger til og hvor der slet ikke er kapacitet til at tage imod dem. I mange nyopståede lejre er der for eksempel stor risiko for smitsomme sygdomme som kolera, fordi de sanitære forhold enten ikke eksisterer eller ikke kan følge med. Derfor laver vi også en lang række sanitære indsatser som at bygge toiletter og uddele sæbe og andre hygiejneartikler,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.