”Andreas Kamms virke er ikke drevet af snævre, politiske hensyn, men af et bredere socialt og humanitært syn," sagde bestyrelsesformand for Brødrene Hartmann Fonden, Peter-Ulrik Plesner, ved overrækkelsen af fondens pris. FOTO: Marianne Smedegaard /Dansk Flygtningehjælp

Andreas Kamm modtager Hartmann-Prisen for ’værdifuld indsats’ for det danske samfund

Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, har modtaget Hartmann-Prisen 2017. Prisen bliver hvert år givet til en person, ”der inden for det danske samfund har præsteret en særdeles værdifuld indsats” af social, humanitær, videnskabelig eller kulturel karakter.

04.05.2017

I år havde bestyrelsen bag prisen fokus på det sociale og humanitære områder, og ifølge bestyrelsesformand for Brødrene Hartmann Fonden, Peter-Ulrik Plesner, var det ikke svært at blive enige om at give prisen til Andreas Kamm.

”Andreas Kamms virke er ikke drevet af snævre, politiske hensyn, men af et bredere socialt og humanitært syn,” sagde han ved overrækkelsen.

Andreas Kamm har arbejdet for Dansk Flygtningehjælp siden 1978 og været generalsekretær siden 1998. Organisationen er i dag Danmarks største humanitære organisation med over 6000 ansatte i mere end 35 lande og en omsætning tæt på tre milliarder kroner.

”Jeg tror, vi alle kan være enige om, at flygtningespørgsmålet i disse tider er et af de hotteste emner på den offentlige dagsorden,” sagde Peter-Ulrik Plesner: ”Det er et spørgsmål, stort set alle har en mening om. Nogle hævder endda, at løsningen af flygtningespørgsmålet er helt afgørende for Europa og EU’s fremtid.”

I forbindelse med de seneste års stigning i antallet af flygtninge både inden- og udenfor EU har Andreas Kamm ofte optrådt i danske medier som en stærk fortaler for, at Europas lande finder fælles løsninger. For ham er prisen en anerkendelse af vigtigheden af det budskab – og ikke mindst det arbejde Dansk Flygtningehjælp udfører.

”Det er en stor ære at modtage Hartmann-Prisen, der naturligvis også er et skulderklap til organisationen og det enorme arbejde, vores fantastiske medarbejdere gør for at hjælpe folk, der er drevet på flugt,” sagde Andreas Kamm.

Hartmann prisen er på 300.000 kroner. Det er 29. gang den bliver uddelt. Blandt tidligere prismodtagere er forfatteren Benny Andersen, filminstruktør Susanne Bier og tidligere Korshærchef, pastor Bjarne Lenau Henriksen. Baggrunden for prisen var, at fondens bestyrelse ønskede at sætte et mindesmærke over det livsvarige arbejde, de tre brødre bag virksomheden Brødrene Hartman A/S havde udført. Fonden har ikke længere tilknytning til virksomheden, der i år kan fejre 100 år. 

I 2016 modtog Andreas Kamm Kongehusets Dannebrogsorden, der også er kendt som Ridderkorset. Han er desuden formand for Rådet for Menneskerettigheder.

Andreas Kamm er født i 1949 i Nr. Søby på Fyn og er uddannet cand.mag i historie og litteratur fra Odense Universitet. I april meddelte han, at han stopper som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp ved udgangen af oktober måned, 2017.