Beskyttelse og varige løsninger for afghanere

Mens verdens ledere mødes ved Bruxelles-konferencen om Afghanistan d. 5. oktober, som bliver af afholdt EU og den afghanske regering, lancerer Dansk Flygtningehjælp en række anbefalinger om at søge varige løsninger for afghanere samt at arbejde for beskyttelse af afghanske flygtninge, asylansøgere og migranter.
 
 

04.10.2016

I 2016 har vi set en betydelig forværring af situationen i Afghanistan på såvel det humanitære, politiske samt økonomiske område. De seneste måneder har der været mange civile dødsfald, antallet af fordrevne er rekordhøjt, en stor tilstrømning af sårbare hjemvendte og en stagneret økonomisk vækst. Samtidig udgør afghanere den næststørste gruppe blandt dem, som krydsede Middelhavet ind i Europa, hvor 267.485 afghanere ankom i 2015.

Forud for denne uges Bruxelles konference om Afghanistan, har Dansk Flygtningehjælp følgende anbefalinger til at forstå og beskytte afghanske flygtninge, asylansøgere og migranter:

  1. En forbedret forståelse af de afghanske flygtninge- og migrationsstrømme, og der er behov for en stærkere viden på området.
  2. Fokus på beskyttelse af grundlæggende menneskerettigheder gennem fleksible måder at hjælpe disse mennesker på.
  3. For at sikre beskyttelse af ​​fordrevne afghanere og migranter, er der behov for en omfattende rettighedsbaseret tilgang.

Læs vores anbefalinger og positionspapir på de blandede flygtninge- og migrationsstrømme fra Afghanistan her (på engelsk)

Derudover Dansk Flygtningehjælp følgende anbefalinger, når det kommer til at skabe varige løsninger for de afghanere, der lever under meget skrøbelige forhold i landet:

  1. Førsteprioriteten er at redde liv blandt de mest sårbare - både blandt tilbagevendte og internt fordrevne.
  2. En tilgang, der fokuserer på at opbygge modstandskraft vil bidrage til at beskytte de mest sårbare.
  3. Det internationale samfund skal arbejde for politiske løsninger, der passer til den aktuelle kontekst.

Læs anbefalinger og positionspapir om varige løsninger for afghanere her (på engelsk)