Over halvdelen af børnene i Kalobeyei flygtningelejr er flygtet alene og bor uden en voksen til at passe på dem.

Børn alene på flugt

Konflikten i Sydsudan tvinger hver dag børn alene på flugt. I Kalobeyei flygtningelejr har syv forældreløse børn fundet sammen og bor nu alene i et hus uden en voksen til at passe på dem.
 
 

16.08.2019

Ihure er en høj og slank pige på 14 år. Hendes hår er korttrimmet, og hun bærer en lilla bluse med pufærmer og gule blomster. Som den ældste i børneflokken har hun påtaget sig ansvaret at passe på de andre børn i alderen et til 14 år. Ingen af børnene har en mor eller far, så nu bor de under samme tag uden en voksen til at passe på dem i Kalobeyei flygtningelejr i det nordlige Kenya tæt på grænsen til Sydsudan.

Ilhure South Sudan
14-årige Ihure måtte flygte fra Sydsudan med sin 1-årige lillebror Mario, da deres mor blev dræbt i et slagsmål om mad.

Rekord mange sulter i Sydsudan

Det er Ihures lod at holde øje med, at ilden i bålet i deres lille hus ikke går ud. Hun sørger for, at deres madrationer bliver tilberedt på bålet, og at der er styr på husholdningen.

De syv børn kommer alle fra det samme område i Sydsudan. Fem af børnene kom alene til lejren for et år siden, mens Ihure kom med sin lillebror Mario for et halvt år siden. Ihure og Marios mor blev dræbt i et slagsmål om mad, da hun ville adskille to slagsbrødre, der kæmpede om nogle fødevarer.

Fødevareressourcerne i Sydsudan er knappe, og lige nu sulter rekord mange mennesker. Næsten syv millioner sydsudanesere mangler mad. Det svarer til 61 procent af den sydsudanesiske befolkning. Ud af dem er 850.000 børn under fem år underernærede. Derudover er der mangel på rent drikkevand, og infrastrukturen og økonomien i landet er brudt sammen. Det betyder, at prisen på fødevarer er skudt i vejret, så prisen på helt centrale fødevarer som majs og bønner ikke er til at betale.

Milka Socialworker South Sudan
Socialarbejder Milka sidder med 1-årige Mario, der er underernæret og syg med malaria. Hun besøger de syv forældreløse børn hver dag og hjælper dem.

”Jeg har ikke set dem grine”

Over halvdelen af børnene i Kalobeyei flygtningelejr er flygtet alene. Præcis som de syv børn, der sidder på en plasticmåtte på jorden med bare tæer. De ejer hverken sko eller andet tøj end det, de har på. Fluerne svirrer omkring dem i varmen og sætter sig på ørerne, næsetippen og i øjenkrogen. Der er ikke meget liv at spore i deres øjne. Snotten løber ud af næsen og flere af dem har sår i hovedet.

”Jeg har stadig ikke set dem grine,” siger Milka, der er socialarbejder og besøger børnene hver dag. Der er ikke nok voksne i lejren til, at børnene kan få tilknyttet en plejeforælder. Derfor sørger Milka for at tage dem med på sundhedsklinik, hjælper med at få udleveret mad og sørger for, at de kommer i skole.

Milka yder også psykosocial hjælp til børnene og snakker med dem, så de kan bearbejde deres traumatiske oplevelser. For børnene har set lidt af hvert. Både i Sydsudan og på flugten alene til lejren.

”Børnene mangler moderlig kærlighed, så det er vigtigt, at de har en form for voksenkontakt hver dag,” fortæller Milka, og snakker videre til 11-årige Mary, der bærer rundt på lille Mario:

”Husk at give Mario nutrition gel. Han skal have fire om dagen, så han får nok næring.”

Ihure vifter fluerne væk fra Marios øjne. Den yngste i børneflokken er faldet i søvn på hendes skød og læner sit hoved op af hendes blomstrede bluse. Imens sidder Mary, Monica, Wilson, Paska og Joyce tæt ved hendes side. 14-årige Ihure er pludselig blevet voksen mange år før tid.

Fakta om situationen i Sydsudan

Sydsudans kamp for selvstændighed er blodig og konfliktfuld. Sydsudan blev løsrevet fra Sudan i 2011, men har været en usikker stat lige siden. 

I 2013 udbryder der borgerkrig, som koster flere tusinder livet og sender flere millioner mennesker på flugt. På trods af at der underskrives en fredsaftale i 2015, så fortsætter kampene og volden i det kriseramte land.

I maj måned i år skulle der være indsat en overgangsregering, men det er blevet udskudt, så konflikten fortsætter med vold og hungersnød til følge for den sydsudanesiske befolkning.
(Kilde: OCHA)