Børnene har ikke gået i skole i to år – men nu er familien kommet i sikkerhed

Kampene rykker tættere og tættere på millionbyen Mosul. Indtil videre har omkring 18.000 mennesker formået at flygte. Mohammed og hans familie er nogle af dem, som er kommet i sikkerhed i løbet af de sidste par dage.
 
 

31.10.2016

Mohammed, hans hustru og deres tre børn - tvillinger på 6 år og en storebror på 11 år, er ankommet til Jeddah-lejren syd for Mosul for et par dage siden. De formåede at flygte og nå frem til lejren under dramatiske omstændigheder.

“For en uge siden kom Daesh (den arabiske betegnelse for Islamisk Stat, red.) til vores hus og fortalte os, at de havde erobret store områder, og vi skulle følge med dem. Både TV og internet var forbudt under Daesh, så det var umuligt for os at følge begivenhederne omkring os. Vi fulgte med Daesh-krigerne i to dage til fods, men irakiske soldater angreb og dræbte de Daesh-krigere, som havde taget os med. De irakiske soldater fulgte os til lejren her, hvor vi endeligt er kommet i sikkerhed,” siger Mohammed.

Mohammed fortæller, at livet de sidste to år under Islamisk Stat har været meget vanskeligt for familien – og ikke mindst børnene.

“Jeg plejede at arbejde som sikkerhedsmedarbejder på oliefelterne – men da Daesh overtog kontrollen med området, var det kun muligt at arbejde for dem. Jeg nægtede at adlyde dem, så jeg har ikke haft arbejde i to år. Vores familie har levet meget sparsomt, og hvor vi tidligere fik tre måltider om dagen, var vi I lang tid nødt til kun at spise en enkelt gang om dagen. Jeg formåede at starte en lille køkkenhave, hvor jeg groede tomater, salat og andre grøntsager, og vi havde vi en enkelt ged, der kunne give mælk til børnene,” forklarer Mohammed, og fortsætter:

“Daesh overtog også skolerne og pensum blev meget militaristisk. De ville lære børnene, hvordan man blev kriger, hvordan man laver bomber, og hvordan man organiserer angreb. Det var helt forfærdeligt, og vi nægtede at børnene skulle lære sådan nogle frygtelige ting, så mine børn har ikke gået i skole de sidste to år. Jeg håber af hele mit hjerte, at de snart kan komme tilbage I skole og lære noget, så de kan få en fremtid,” siger Mohammed. 

Han får overrakt en cigaret fra Dansk Flygtningehjælps medarbejder.

“Vidste I, at hvis jeg røg sådan en cigaret, mens Daesh så mig, ville jeg få 15 piskeslag?” spørger Mohammed, og fortsætter: “Jeg er så glad for at have fået min frihed tilbage. Nu mangler vi bare, at vi kan komme tilbage til vores hjem. Men jeg tager kun tilbage, når der er helt sikkert – og der ikke foregår kampe mere. Vi har i mange år alle sammen kunnet leve sammen side om side – som irakere. Det er jeg sikker på, vi kan komme til igen,” siger Mohammed.

Dansk Flygtningehjælp arbejder lige nu på højtryk for at hjælpe de mange mennesker, som er kommet ud fra kampene omkring Mosul – og de mange tusinde civile, som forventes at flygte i løbet af de næste uger. Dansk Flygtningehjælp skal uddele mad, vand, presenninger, tæpper og vinterhjælp til de civile. Derudover skal Dansk Flygtningehjælp være ansvarlig for vand og sanitet i en række af de lejre, som er ved at blive forberedt til at tage imod de mange folk, som bliver drevet på flugt.