Foto : Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp erklærer ’corporate emergency’ grundet tiltagende sultkatastrofe

Den tiltagende sultkrise flere steder i Afrika og i Yemen får nu Danmarks største internationale humanitære organisation til at sætte alle ledige hænder ind i arbejdet mod sult.

29.03.2017

Dansk Flygtningehjælp arbejder i alle de berørte områder og styrker nu i endnu højere grad indsatserne på tværs af grænser for at kunne nå flest muligt.

- Lige nu er omkring 20 millioner mennesker i fare for at sulte alene i de fire lande, Nigeria, Sydsudan, Yemen og Somalia. Men mange millioner derudover risikerer sult og kraftig underernæring i nogle af nabolandene som Etiopien, Kenya og Uganda. Samtidig driver sulten mennesker på flugt i jagten på mad. Det ses tydeligt her i Somalia, hvor mennesker går i dagevis – nogle i ugevis – for at komme frem til de steder, hvor det er muligt at få nødhjælp, siger Dansk Flygtningehjælps nødhjælpschef, Rasmus Stuhr Jakobsen. Han er netop nu i Somalia, hvor der er desperat brug for en øget indsats.

- I dag har jeg talt med flere kvinder, der ventede i kø på at få fødevarehjælp til dem selv og deres babyer. De havde alle måtte forlade deres hjem og gå i dagevis for at få hjælp. Ellers frygtede de, at deres børn ikke ville overleve længe endnu. Situationen er desperat for de her mennesker, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Somalia og de andre tre lande er af FN udråbt som ’de fire sultkatastrofer’. Der er endnu ikke hungersnød i landet, men det er kun et spørgsmål om tid, hvis ikke massiv og akut hjælp kommer frem.

- Det er en yderst kompleks situation, som kræver en koordineret, hurtig og omfattende handling. Vi har allerede været i gang længe, men styrker nu arbejdet ved at udråbe en såkaldt ’corporate emergency’. Det betyder, at hele organisationen bliver inddraget i indsatsen, og særligt koordineringen på tværs af landegrænser bliver styrket. Tørken respekterer ikke grænser, men sender lige nu tusinder på tværs af dem i jagt på mad og vand. Dem skal vi kunne hjælpe, ligegyldigt hvor de befinder sig, siger nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp, Rasmus Stuhr Jakobsen.