Dansk Flygtningehjælp gør klar til massiv flygtningestrøm fra Mosul

Dansk Flygtningehjælp er en af de ledende organisationer i forberedelsen på den massive fordrivelse fra Mosul, der forventes at følge en nært forestående irakisk og amerikansk offensiv på den sidste større bastion for Islamisk Stat i Irak. Situationen kan beskrives som nedtælling til et forventet kaos, fortæller nødhjælpschef, Rasmus Stuhr Jakobsen.
 
 

07.10.2016

De civile i byen Mosul i det nordlige Irak har modtaget flyveblade om et nært forestående angreb og nødhjælpsorganisationerne forventer, at mere end en million civile kan blive drevet på flugt. Dansk Flygtningehjælp er en af de internationale organisationer, som står for koordineringen og klargøringen af nødhjælpen og gør klar til at indtage en central rolle i den kommende humanitære indsats omkring Mosul, som forventes at gå i gang i næste uge. En speciel situation, hvor alle parter ved, at der kommer til at ske noget – men ingen ved præcist hvad og hvornår.     

”Det er en meget anspændt og vanskelig situation vi står i – vi ved, at der kommer et angreb på Mosul, vi ved, at det vil tvinge rigtig mange civile mænd, kvinder og børn på flugt, og vi ved, at de vil have meget store og meget akutte humanitære behov. Men samtidig forbereder vi os på et krisescenarie uden at kunne forudse præcist, hvordan situationen vil udvikle sig,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen, nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp.

Der er over en million mennesker fanget i Mosul, og Dansk Flygtningehjælp forventer, at næsten alle disse mennesker vil forsøge at komme væk fra Mosul, som følge af offensiven fra de irakiske og amerikanske styrker.  Det handler dermed om at være så godt forberedt på kaos som muligt.

”De større indfaldsveje vil blive spærret under angrebet, og vi forsøger at identificere de væsentligste flugtruter ud af Mosul, så vi kan sikre, at vi er klar til at modtage de fordrevne. Samtidig skal indsatsen foregå i et ekstremt ustabilt område – hvor der også eksisterer store sikkerhedsudfordringer. Vi skal huske på, det er et krigsscenarie, vi forbereder os på, og vi er nødt til at være fleksible i vores planlægning, så vi har styr på alle tænkelige situationer. Vi kommer til at koordinere arbejdet fra Dohuk nord for Mosul, Erbil øst for Mosul og fra Tikrit syd for Mosul,” forklarer Rasmus Stuhr Jakobsen.

Der er allerede mere end 3 millioner internt fordrevne i Irak, og der er massive udfordringer med at skaffe penge nok til at hjælpe disse mennesker. Lige nu er der kun finansieret omkring 135 millioner dollars af de i alt 285 millioner dollars, FN har bedt verdenssamfundet om til at hjælpe de folk, der flygter fra Mosul. Dansk Flygtningehjælp føler sig dog godt forberedt på situationen – selvom det helt sikkert bliver meget kaotisk.

”Det positive er, at det er en krise, der til en vis grad er forudsigelig. Vi regner med at komme til at levere nødhjælpen til op mod 200.000 mennesker, hvilket altså er en femtedel af de folk, der forventes at flygte. Vores indsats vil blandt andet fokusere på at beskytte børn i sikre zoner, uddele rent vand, tæpper, køkkenudstyr og anden basal nødhjælp – lige nu tæller vi ned og forbereder os på at håndtere et forventet kaos,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Vil du også gerne hjælpe blandt andet flygtninge fra Mosul, så meld dig som indsamler til Dansk Flygtningehjælps landsindsamling d. 6. november. Du kan melde dig som indsamler på telefon 3373 5111 eller /landsindsamling