journalist Paula Larrain, modedesigner Vi Hyttel, jurist Natasha Al-Hariri og L.I.G.A.-trommeslager Ihan Haydar er modtagerne af den nystiftede Refugee Woman Award.

Dansk Flygtningehjælp hylder kvindelige flygtningerollemodeller

Fire stærke danske kvinder med flygtningebaggrund har fortjent en særlig hyldest for at inspirere og bringe håb til flygtningekvinder i Danmark og resten af verden. Derfor vil de modtage den nye pris, Refugee Women Award under dette års Copenhagen Charity Week.
 
 

25.02.2019

Modtagerne af prisen - journalist Paula Larrain, modedesigner Vi Hyttel, jurist Natasha Al-Hariri og L.I.G.A.-trommeslager Ihan Haydar – er allerede informeret.

”Jeg er meget beæret over at modtage Refugee Women Award, og jeg håber at kunne inspirere andre kvinder til at tage mikrofonen, for der er brug for flere stærke stemmer med minoritetsbaggrund – speak up!” siger Natasha Al-Hariri.

Prisen uddeles forud for kvindernes internationale kampdag d. 8. marts under dette års Copenhagen Charity Week. Dansk Flygtningehjælp har etableret prisen for give et skulderklap til en gruppe kvinder, der har trodset de særligt svære odds, piger og kvinder på flugt oplever – en gruppe kvinder, der samtidig inspirerer andre flygtningepiger til at turde drømme stort.

”Alle piger har drømme om det, de gerne vil opnå i livet – uddannelse, at blive den bedste i klassen til at spille fodbold eller på trommer, at blive forelsket og stifte en familie. Men faktum er, at for flygtningepiger verden over er det langt sværere at gøre disse drømme til virkelighed, end det er for børn, der ikke er vokset op på flugt,” siger generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach: ”Vi vil gerne hylde de fire Refugee Woman Award-kvinder for at være fantastiske rollemodeller for flygtningepiger, og inspirere dem til at drømme stort og kæmpe for at opnå dem. Så forsøger vi gennem vores arbejde i Danmark og internationalt at støtte piger, der har været tvunget til at forlade deres hjem, alt det, vi kan.”

Refugee Woman Award uddeles på Dansk Arkitektur Center under Copenhagen Charity Week under eventet ”JADADA”, der finder sted d. 2. marts fra 16-23. De fire prisvindere gæster eventet, hvor de fortæller om deres egen historie og om situationen for andre kvinder på flugt.  

Eventet er det største arrangement under Copenhagen Charity Week, der støtter udvalgte humanitære organisationer og indsamler penge til deres arbejde. Overskuddet fra JADADA går ubeskåret til Dansk Flygtningehjælps arbejde for at hjælpe piger og kvinder på flugt.

Sara Hjort Ditlevsen og Mattias Hundebøll er værter for festivalen, der tæller 8 live optrædener, 6 storytellere, 14 DJs, digital kunst, food court og performance art. 

Læs mere om eventet: JADADA  

 

Fakta om kvinder på flugt

• Over halvdelen af alle flygtninge er kvinder, og cirka 80% drives på flugt op til flere gange.

• Kvinder på flugt er særligt sårbare. Næsten halvdelen af kvinder på flugt har oplevet overgreb, og blandt denne gruppe har mere end halvdelen oplevet det flere gange ifølge en rapport af Dansk Flygtningehjælp.

• Blot 1% af unge med flygtningebaggrund får en videregående uddannelse (mod 34% på globalt plan) – halvt så mange flygtningepiger som flygtningedrenge fortsætter med en uddannelse efter grundskolen.

• Investering i flygtningepiger har en række positive følgevirkninger; uddannede piger har mindre risiko for at blive barnebrude, de får færre og sundere børn og er mere tilbøjelige til at sende deres døtre i skole. Og så kan ét års uddannelse ekstra forøge en kvindes indtjening med op til en femtedel.

 

Kort om prisvinderne:

Journalist og tidligere TV-vært Paula Larrain kom til Danmark som fireårig med sine forældre. De flygtede fra Chile året efter et militærkup, hvor hærchef, Augusto Pinochet overtog magten og slog hårdt ned på specifikke grupper af befolkningen. Larrains forældre vurderede, at det var for farligt at blive. De troede de ville være væk nogle måneder, men kom aldrig tilbage. Danmark modtog omtrent 1000 flygtninge som resultat af militærkuppet. 

Modedesigner Vi Hyttel blev som fireårig sat på en båd af sine forældre og flygtede alene fra Vietnam til Singapore, hvor hun blev samlet op af et Mærsk-skib og endte i Nordjylland. I dag er hun designer og har sit eget brand, Thi Thao. Hyttel var blot én af omtrent 800.000 vietnamesere, der stævnede ud i skrøbelige både for at slippe væk fra det nye kommunistiske styre efter Vietnamkrigen. I alt flygtede ca. to millioner mennesker fra Vietnam i perioden fra krigen sluttede i 1975 og frem til midten af 1990'erne.

Jurist Natasha Al-Hariri lå i sin mors mave, da forældrene flygtede fra Libanon i 1989. Al-Hariri voksede op i Hellerup og er uddannet jurist – men vi kender hende mest som en skarp debattør, og som én, der trods trusler på livet, kæmper for flygtninges rettigheder, for at nuancere opfattelsen af nydanske kvinder og for mere mangfoldighed i mediebilledet.

L.I.G.A.-trommeslager Ihan Haydar kom fra Irak til Danmark i 2003 sammen med sin mor og lillebror via familiesammenføring. Hendes far havde forgæves forsøgt at flygte til Europa seks gange, men var blevet fanget, tortureret og sendt tilbage. Først syvende gang lykkedes det. Haydar var 10 år, da hun kom til Danmark efter en barndom, hvor hun var vant til at høre sirener, kampfly og bomber over Bagdad.