I Bangladesh arbejder Dansk Flygtningehjælp med at sikre, rohingya-flygtninge har tag over hovedet. FOTO: DFH

Dansk Flygtningehjælp kåret til verdens tredjebedste NGO

På den netop offentliggjorte liste over verdens bedste NGO'er er Dansk Flygtningehjælp endnu en gang på podiet som nummer tre. Dermed beholder Danmarks største humanitære NGO placeringen fra sidste år – og det er nu sjette gang i træk, at organisationen er blandt top fem.
 
 

06.02.2019

Listen over verdens bedste NGO’er udgives årligt af medieorganisationen NGO Advisor, der har base i Geneve. Igen i år indtager udviklingsorganisationen BRAC fra Bangladesh listens førsteplads, mens franske Médecins Sans Frontières (i Danmark kendt som Læger uden Grænser) er nummer to. Med en tredjeplads placerer Dansk Flygtningehjælp sig igen i den absolutte top blandt verdens organisationer.

”Vi er meget glade for og stolte over, at vi kan fastholde placeringen i toppen af listen over verdens førende organisationer. Vi har fået at vide, at vi blandt andet er anerkendt for vores innovative tilgang til at udvikle vores organisation og dermed den hjælp, vi kan yde til mennesker i nød, særligt verdens desværre alt for mange fordrevne. Og det er helt sikkert nødvendigt i den verden, vi lever i i dag,” siger Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største humanitære organisation med en omsætning på 3 mia. og over 8.000 medarbejdere i verdens brændpunkter såvel som i Danmark, der alle står klar til at hjælpe flygtninge med alt fra livreddende nødhjælp, juridisk rådgivning og integration. Derudover har organisationen også 8.000 frivillige i Danmark, der hjælper flygtninge med at få fodfæste i det danske samfund

”Den flotte placering skyldes ikke mindst de dygtige og dedikerede medarbejdere, der arbejder for Dansk Flygtningehjælp i 40 lande verden over. De arbejder og kæmper dag og nat for at hjælpe folk, der er tvunget på flugt fra krig og forfølgelse. Uden dem og vores lige så dedikerede frivillige ville Dansk Flygtningehjælp ikke være i stand til at være der for de mennesker, vi er sat i verden for at hjælpe,” siger Christian Friis Bach.

Dansk Flygtningehjælp er vokset relativt meget over de seneste 10 år. Samtidig er der også kommet stadig flere flygtninge og fordrevne i verden, og der har aldrig været mere brug for den danske organisation.

”Lige nu ser vi det højeste antal mennesker på flugt siden Anden Verdenskrig. Og det viser de udfordringer, vi står overfor, og hvorfor der desværre er brug for en organisation som Dansk Flygtningehjælp. Vi kan stadig gøre en forskel for disse mennesker, hvis vi formår at finde løsninger og tænke ud af boksen og samarbejde på nye måder. Det er også det, vi bliver anerkendt for. Vi ved, at man ikke bare kan læne sig tilbage og forvente, at politikerne og diplomaterne løser dette. Der skal flere med,” siger Christian Friis Bach og fortsætter:

”Vi skal indgå i partnerskaber, så vi får den private sektor og virksomhederne med. Ånden fra Verdensmålene i samarbejdet mellem NGO'er, private fonde og virksomheder kan og vil være en afgørende del af løsningen. Sammen kan vi ændre verden,” siger Christian Friis Bach.

I begrundelsen bag Dansk Flygtningehjælps flotte tredjeplads nævnes helt konkret organisationens åbenhed.

”Det er jeg stolt over, for det er helt afgørende for en organisation som vores, at vi selv går forrest, når det kommer til de værdier, vi vi gerne vil stå for ude i verden. På vores hjemmeside kan man finde information om, hvor mange klagesager vi har, hvilke typer klager, vi får, og hvordan de bliver håndteret. Vi er nødt til at signalere åbenhed om de forhold, som sker alle steder – og dermed også i den humanitære verden,” siger Christian Friis Bach.

Siden 2009 har NGO Advisor hvert år kåret verdens bedste ikke-statslige organisationer, NGO’er. I alt ses på 500 organisationer i hele verden, der rangeres efter en række kriterier, såsom effekt, innovation, åbenhed og hvorvidt organisationerne selv lever op til dens værdier. Siden 2013 har Dansk Flygtningehjælp været placeret blandt verdens fem bedste.

Man kan læse mere om metodikken - og hele ranglisten på www.ngoadvisor.net