Foto: Jan Grarup

DRC vil gøre verdens usynlige kriser synlige

Sydsudan, Ukraine og Den Centralafrikanske Republik. Det er måske ikke de kriser, som fylder mest i tv eller på den politiske dagsorden. Men netop derfor sætter DRC Dansk Flygtningehjælp det næste stykke tid fokus på dem
 
 

19.02.2020

Der er de krige og konflikter, vi hører om igen og igen. Som konstant ruller henover tv, og som politikerne står i kø for at fordømme. Og så er der de krige og konflikter, vi kun sjældent hører om. Millioner af mennesker, som sulter og fanges i blodige krige i årevis, uden at verden ser i deres retning:

- Verden er desværre fyldt med kriser og konflikter, som vi meget sjældent hører om. Men det betyder ikke, at behovet for hjælp forsvinder, tværtimod. Og derfor er det vigtigt at sætte fokus på, siger Rikke Friis, der er International Direktør i Dansk Flygtningehjælp.

Dobbelt udsat befolkning

De usynlige og oversete kriser er mindst lige så barske og brutale som alle andre kriser. Faktisk udspiller de sig ofte der, hvor befolkningen i forvejen kæmper for at overleve sult, fattigdom og sygdom. Man kan sige, at befolkningen her er dobbelt udsatte.

Og omfanget af de usynlige kriser er alarmerende. I Sydsudan har en blodig konflikt siden 2013 sendt mere end fire millioner på flugt. I Den Centralafrikanske Republik har årevis med vold og angreb fordrevet en fjerdedel af landets befolkning. Og i Ukraine er over 5 millioner mennesker fortsat ramt af konflikten i den østlige del af landet, hvor bomber og landminer er hverdag.

Og listen fortsætter med DR Congo, Burundi, Yemen, Myanmar, Mali, Colombia og mange flere, der til sammen tæller millioner og atter millioner af mennesker, som har brug for omverdens hjælp.

Sværere at hjælpe

Men når verden kigger væk, bliver det også sværere at hjælpe.

- Desværre oplever vi, at opbakningen til at finde løsninger og støtten svækkes, når verdenssamfundet mister interessen. Derfor er der brug for, at vi sammen råber op og minder verden om de kriser, som er blevet usynlige, siger Rikke Friis.

Derfor er DRC Dansk Flygtningehjælp da også til stede i langt de fleste af verdens usynlige kriser, hvor der uddeles telte, bygges huse, skaffes rent drikkevand, ydes beskyttelse til udsatte børn og voksne og gives støtte til uddannelse og skabe beskæftigelsesmuligheder:

- Vi vender ikke ryggen til, bare fordi det er svært, konflikten er langvarig og udsigten til fred er spinkel. Uanset hvor usynlige kriserne er, er de stadig på vores radar. For vi hjælper der, hvor der er brug for det, siger Rikke Friis.