"Irakere opfatter mødre som krigere for deres familier og børn," siger Shada Abboud, der har måttet kæmpe hårdere end de fleste.

En sand superheltemor

Mellemøstens krige og konflikter gør kvinder – ikke mindst mødre – særligt sårbare. For dem er hver dag fyldt med farer. Som mor og enke, der hele to gange har været nødt til at flygte, kæmper Shada for en bedre fremtid for sine børn.
 
 

08.05.2017

I løbet af blot ti år har Shada Abboud både oplevet at skulle flygte to gange og at blive enke. Krigene, først i Irak og senere i Syrien, tvang hende på flugt med hendes børn. Men modgangen har gjort hendes ambitioner som mor og som forretningskvinde så meget desto større.
I 2006 var Shada Abboud nødt til at forlade sin virksomhed og sit hjem i Bagdad i Irak. Hun ejede en skønhedssalon, men havde flere gange modtaget trusler fra lokale militsgrupper. 
"De dukkede endda op i vores hjem med våben og sagde, at det var den sidste advarsel," husker hun. "Det var en skræmmende tid, og det var forfærdeligt at skulle forlade vores hjem og vores by, men vi havde intet andet valg."
Shada måtte forlade den by, som hun elskede, og sin salon, som hun havde haft i ti år. Sammen med sin syge mand og sine to små drenge drog hun mod nabolandet, Syrien. 
"Turen til Damaskus var svær for os, for alt var usikkert, og jeg var den eneste forsørger af familien," fortæller hun: "Jeg bekymrede mig hele tiden for, hvordan vores fremtid ville forme sig."
Flygtning for anden gang
To år senere mistede Shada sin mand og blev enlig forælder for sine sønner. De var og er hendes største prioritet, siger hun: 
"Jeg har arbejdet hårdt for at kunne forsørge for dem og sikre, at de klarer sig godt i skolen."
Men netop som familien havde fået etableret en ny tilværelse i Syrien, måtte de igen flygte. I 2012 ramte et missil en dag ramte skolegården i drengenes skole, og Shada besluttede at pakke familien sammen igen. De forlod det, der var blevet deres nye hjem, og tog tilbage til Irak - nu til den kurdiske del af landet.

"De gange, vi måtte flygte, var mit livs lavpunkter," siger Shada: "Da vi ankom til Syrien, var mine børn meget små, og vi havde ingenting. At skulle starte forfra endnu engang var meget svært."
De er fem år siden, hun vendte tilbage til Irak med sine drenge, og Shada på ny måtte genopbygge sit liv - og endnu engang opbygge en ny virksomhed. 
"Jeg føler mig stærkere nu end nogensinde før," siger hun smilende uden for sin nye salon: "Jeg har igen min egen forretning, og jeg kan ikke kun forsørge mig selv og mine drenge, men også tre ansatte."
Shada fik støtte til at åbne sin salon fra Danida og det regionale udviklings- og beskyttelsesprogram (RDPP) efter et kursus afholdt af Dansk Flygtningehjælp, der identificerede potentielle iværksættere blandt flygtninge, internt fordrevne og beboere i lokalsamfundet i den irakisk-kurdiske by, Erbil. 
"Irakere opfatter mødre som krigere for deres familier og børn," fortæller Shada: "Hver kvinde har sine kampe, og derfor er hver mor unik og har sin egen historie. Det, vi virkelig har brug for - foruden materiel støtte - er dog opbakning og anerkendelse af vores kampe."