Afghanske børn leger i en lejr i Grækenland

Europa er nødt til at stå sammen for at redde liv

EU's beslutningstagere er nødt til at skride til handling med det samme, mens tusindvis af flygtninge og asylansøgere lever under forfærdelige forhold i Grækenland, hvor vinteren er på vej. EU’s ledere, der mødes i Bruxelles torsdag, må stå sammen og blive enige om at hjælpe disse sårbare mennesker og samtidig vise disse mennesker, at der er en fremtid for dem. Sådan lyder det fra Dansk Flygtningehjælp sammen med andre 30 organisationer i en udtalelse forud for møde i Det Europæiske Råd d. 15. december, 2016.
 
 

14.12.2016

På mødet i Bruxelles vil blandt andet EU-Tyrkiet aftalen, en reform af det europæiske asylsystem, principperne for omfordelingen af flygtninge i fremtiden og samarbejde med lande, hvor folk flygter fra og igennem, blive diskuteret. Dansk Flygtningehjælp opfordrer medlemslandene i EU til at vise solidaritet for at redde liv blandt flygtninge og asylansøgere strandet i Grækenland under værre og værre forhold – og samtidig sikre at disse mennesker får adgang til en ordentlig asylprocedure.

”EU kan og må ikke udlicitere unionens ansvar og efterlade landene ved de ydre grænser, som Grækenland og Italien, med hele ansvaret. Det er ganske simpelt ikke muligt for disse lande alene at løfte denne opgave. På samme tid anbefaler Europa-Kommissionen, at EU-lande så småt kan begynde at sende folk tilbage til Grækenland efter Dublin konventionen. I betragtning af den udfordring, de græske myndigheder står med, hvor der er mere end 60.000 flygtninge og asylansøgere strandet i landet, er tiden til at fokusere på omfordeling derfra – og ikke at sende folk tilbage dertil,” siger Ann Mary Olsen, International Direktør i Dansk Flygtningehjælp.

Levestandarderne for de titusindvis af mænd, kvinder og børn, der er flygtet til Grækenland lever ikke op til de mest basale krav, hverken når det gælder værdighed eller sikkerhed. Det gælder specielt på øerne i det ægæiske hav, hvor lejrene er mere end overfyldte. For bare tre uger siden døde en bedstemor og hendes barnebarn i Moria-lejren på Lesbos, da deres telt brændte, fordi kulden havde tvunget dem til at lave mad inde i teltet.

”Europa lukker sig mere og mere ned omkring sig selv – og lukker folk ude som søger beskyttelse fra de forfærdelige konflikter, vi ser hver eneste dag i fjernsynet. Vi kan ganske simpelt ikke læne os tilbage og forvente, at de såkaldte nærområder håndterer denne kæmpemæssige udfordring uden vores støtte. Hvis vi var vidne til disse forhold i andre dele af verden, ville vi ikke være sene til at råbe op om bedre forhold. Lige nu har vi eksempelvis en helt igennem forfærdelig situation i og omkring Aleppo, og det er alt sammen en del af en global trend, hvor lande frasiger sig deres ansvar og dermed svigter verdens flygtninge og fordrevne,” siger Ann Mary Olsen.

Det er kun omkring 8.000 af de planlagte 160.000 omfordelinger af flygtninge og asylansøgere fra Grækenland og Italien, som er sket. Imens sidder mennesker tilbage i Grækenland og venter i usikkerhed uden at kende deres rettigheder og muligheder. Europa har endnu ikke fundet en solidarisk løsning, der kan hjælpe disse sårbare mennesker på flugt fra krig og forfølgelse.

”Det er forfærdeligt at være vidne til, hvordan en så lille andel af verdens flygtninge og fordrevne kan skabe en så stor politisk krise i verdens rigeste kontinent. Langt størstedelen af verdens fordrevne befinder sig inde i de lande hvor konflikterne raser eller nabolandene dertil, og derfor skal vi være meget bedre til at fordele ansvaret globalt. Historien har vist os, hvad der sker, hvis vi ikke samarbejder. Udfordringen sidste år i Europa var ikke antallet af mennesker, der søgte beskyttelse i Europa – men manglen på solidaritet blandt de europæiske lande, der forårsagede en stor politisk krise, hvor flygtninge og asylansøgere blev brikker i et spil, de ikke havde nogen indflydelse på,” siger Ann Mary Olsen.

Forud for mødet i Bruxelles torsdag d. 15. december, opfordrer Dansk Flygtningehjælp sammen med 30 andre organisationer EU’s medlemslande til at handle, før det er for sent.

“Vi har tre overordnede anbefalinger før mødet i det Europæiske Råd. Medlemslandene skal prioritere at få fragtet folk strandet på de græske øer til fastlandet hvor forholdene trods alt er bedre. Medlemslandene skal forpligte sig på at fordoble deres støtte til omfordelingen af asylsøgere i Europa og sikre, at folk kan blive genforenet med deres familier, hvilket også vil lette presset på Grækenland. Endeligt skal medlemsstaterne sikre adgang til beskyttelse og til en fair og effektiv asylproces, der ikke bliver kompromitteret af et ønske om at haste ting igennem,” siger Ann Mary Olsen.

Du kan læse den samlede udtalelse og listen over organisationer her