FN-migrationskompakt viser, at verden stadig tror på dialog og internationalt samarbejde

Vedtagelsen af FN’s aftale om migration i Marrakech i dag d. 10 december er en historisk milepæl for såvel medlemslandene som det internationale samfund. Aftalen vil være afgørende for at sikre internationalt samarbejde og ikke mindst bedre beskyttelse af de mennesker, der i dag rejser irregulært, lyder det fra Dansk Flygtningehjælp.
 
 

10.12.2018

Den globale kompakt for migration er et stærkt dokument, der gentager, at alle mennesker har menneskerettigheder. Det er afgørende – også for irregulære migranter, der bevæger sig langs farlige ruter og bliver udsat for voldsomme overgreb. 

"I en tid hvor vi ser en stigende nationalisme og protektionisme, er det et stærkt signal, der bringer håb om solidaritet, at se lande samarbejde om at sikre, at migration foregår sikkert og positivt. Og at beskytte migranters menneskerettigheder. Hver dag og alle steder i verden. Udfordringerne ved den irregulære migration kan naturligvis kun løses gennem internationalt samarbejde. Den globale aftale for migration vil forhåbentligt betyde mere kontrol med migrationen – og det vil være til gavn for de lande, migranter rejser fra, de lande de rejser igennem og de lande de ankommer til. Og måske allervigtigst vil det være til gavn for migranterne selv," siger Christian Friis Bach, der selv er tilstede i Marrakech, og fortsætter: ”Samtidig vil jeg gerne rose Danmark og statsminister Lars Løkke Rasmussen for solidt og stærkt at bakke op om det internationale samarbejde. Det er helt afgørende.”

"Staterne skal nu leve op til deres forpligtelser om at sikre bedre beskyttelse af mennesker. Aftalen om Migration indeholder et klart mål at redde liv. Alligevel er vi på de ruter mange irregulære migranter benytter sig af vidne til et uacceptabelt højt antal dødsfald; i ørkenerne, i skovene og på havet. På Middelhavet alene i september 2018 er næsten 1 ud af 5 personer, der tog af sted fra den libyske kyst, druknede. Blandt andet fordi der ikke længere er nogen NGO-skibe. Dette er i direkte modstrid med aftalen. At redde liv er og bliver en prioritet, der ikke kan være til forhandling," siger Christian Friis Bach.

"Vi har nu to globale kompakter, en for flygtninge og en for migration. Imidlertid er virkeligheden, at de to grupper ofte rejser af de samme ruter og bliver udsat for de samme overgreb – voldtægt, vold, kidnapning og drab.  Med de to aftaler, har vi nu en stærk international ramme for at sikre bedre beskyttelse for disse udsatte mennesker," slutter Christian Friis Bach.