FN topmøde om flygtninge og migranter - paradigmeskift eller business as usual

Verdens ledere samles under FN topmødet i New York den 19. og 20. september og tilslutter sig New York-erklæringen om forpligtelser i forhold til flygtninge og migranter – potentielt markerer det en ny æra af engagement solidaritet på globalt niveau. Men det vil kræve politisk mod, vilje og lederskab på nationalt plan at opfylde forpligtelserne.
 
 

16.09.16

Mere end 21 millioner flygtninge, næsten 41 millioner internt fordrevne, 3,2 mio asylansøgere og stigende strøm af migranter er på flugt fra krig, undertrykkelse og fattigdom. Tendensen er yderligere forstærket af klimaændringer og katastrofer og det pres på ressourcer, de efterlader.

"FN møde på højeste niveau og et topmøde med præsident Obama som vært bekræfter, at det internationale samfund er ved at vågne op til en erkendelse af, at dette ikke er forbigående udfordring, men en ny virkelighed. Imidlertid har svaret endnu ikke matchet udfordringerne. Støtten til de fattige og ustabile lande, der huser langt størstedelen af ​​verdens fordrevne er utilstrækkelig, ruterne til Europa er farlige og adgangen til at søge beskyttelse er begrænset - vi håber New York erklæringen markerer en ny begyndelse, "siger Ann Mary Olsen, international direktør og delegationsleder for dansk Flygtningehjælp i New York.

De flygtninge og fordrivelsesproblemer verden står overfor er komplekse, og der er behov for løsninger på en række niveauer – fællesnævneren er, at de alle vil kræve politisk lederskab.

"Vi har brug for en forståelse for behovet for en fuld implementering af de internationale konventioner og standarder, der sikrer beskyttelse af de grundlæggende rettigheder for flygtninge og migranter. Vi har brug for reel global solidaritet for at sikre en mere ligelig fordeling af ansvar, og vi har brug for de strategier og ressourcer, der er nødvendige for at skabe langsigtede løsninger og adressere de grundlæggende årsager til fordrivelser - det kan kun ske på en klangbund af engagement fra nationale politikere i alle dele af verden, "siger Ann Mary Olsen.

Dansk Flygtningehjælps delegation i New York vil deltage i både FN topmøde og et særligt topmøde med den amerikanske præsident Barack Obama som vært.