30-årige Roda Aluel er flygtet alene fra Sydsudan med sine børn. Hun ved ikke, om hendes mand stadig er i live. Men hun er lykkelig for at være kommet sikkert til Uganda, hvor hendes børn ikke længere er i daglig fare for at blive slået ihjel. Foto: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

For enden af flugten venter et jordlod i Uganda

Uganda har taget imod flere end 800.000 flygtninge fra Sydsudan, der alle får tilbud om et lille jordlod. Her kan de skabe sig en fremtid. Dansk Flygtningehjælp hjælper de mennesker, der har søgt til Uganda for at finde sikkerhed. Vi har mødt et par af dem på den sidste fase af en lang flugt.

24.05.2017

De er ved at være der. Et sted, hvor der er sikkerhed og fred - og hvor de kan skabe en fremtid. De er spændte. Hvad mon det er for et sted, de skal hen nu? Det bliver der talt en del om her i Dansk Flygtningehjælps modtagecenter i Rhino-lejren i det nordvestlige Uganda. Her venter over 700 sydsudanesiske flygtninge på at komme ud til det sted, de ugandiske myndigheder har tildelt dem.

”Er det et godt sted?” spørger en spændt kvinde én af Dansk Flygtningehjælps lokale medarbejdere, som forsikrer, at det er et rigtig godt sted, de skal hen:

”Der er en lille flod i nærheden. Det er et af de bedste steder i hele lejren,” lyder svaret.

2017_04_01_DRC_Uganda -20_opt

Der bliver nikket og smilet. Turen hertil har for alle været lang og hård. Men nu er krigen og sulten i Sydsudan lagt bag dem. Nu handler det om fremtiden her i Uganda.

”Jeg er kommet hertil for at finde fred, og for at mine børn kan gå i skole,” fortæller 35-årige Martha Bol, som er taget til Uganda med sine fem børn:

”Jeg ved ikke, hvor min mand er. Der var et angreb på vores landsby, mange blev dræbt, og alle andre flygtede i forskellige retninger. Vi blev skilt fra hinanden, og jeg har ikke set ham siden.”

2017_04_01_DRC_Uganda -28_opt

Det tog hende og børnene to måneder at nå den ugandiske grænse. Undervejs levede de af det, de kunne finde i naturen. Frugter, rødder og blade. Martha er glad for at være i sikkerhed. Men hun er træt - turen var hård og familien kom af sted uden nogle af deres ejendele.

”Angrebet skete om natten. Vi kunne høre skud, og udenfor kunne vi se folk, der løb i alle mulige retninger. Der lå døde mennesker på jorden. Nogle skreg og græd, fordi de ikke vidste, hvor deres børn var. Jeg tog mine børn i hænderne og begyndte at løbe - og så fortsatte vi bare,” siger hun.

Ankomsten til Uganda

Martha er taknemmelig for den hjælp, hun nu får til at begynde sit nye liv. Ved ankomsten til Uganda blev hun taget imod af repræsentanter for de ugandiske myndigheder og af Dansk Flygtningehjælp. Ved grænsen får familien lidt at spise, og det bliver undersøgt, om de har brug for akut lægehjælp. Derefter bliver de kørt til et center nær grænsen, hvor de kan hvile og få mere at spise. Dernæst går turen til et større samlingssted, hvor de igen bliver registreret og får et sted at bo i nogle dage, mens logistikken bliver håndteret.

LÆS OGSÅ: VINCENT FOR STORE PLANER - MEN MANGLER EN PRINTER

Her får nyankomne mulighed for at blive tilset af en læge, og Dansk Flygtningehjælps lokale medarbejdere yder psykosocial hjælp til dem, der har brug for det. Der serveres mad tre gange om dagen og delt sæbe og hygiejne-artikler ud, og så er der mulighed for at få et bad.

Bagefter går turen i bus til det bosted, som de nyankomne flygtninge får anvist. I Rhino-lejren, som Martha er ankommet til, driver Dansk Flygtningehjælp et stort modtagecenter. Her bor Martha og de over 700 andre nyankomne flygtninge i fire dage, mens ledelsen af lejren får sat deres navne på ledige stykker jord.

2017_04_01_DRC_Uganda -8_opt

Gruppen pakker de få ejendele, de har med sig, sammen, og stiller dem foran lastbiler, der skal køre dem omkring 15 kilometer fra modtagecentret til den del af Rhino-lejren, de er blevet anvist til. Det meste af bagagen består af madrasser, måtter og køkkengrej – ting, som familierne har modtaget ved ankomsten.

Martha håber, at hun og hendes børn endelig vil finde ro og få mulighed for at skabe sig en fremtid. Hun er lykkelig over den måde, Uganda tager imod flygtninge på, for hun tror ikke, at hun kan vende hjem til Sydsudan foreløbig.

”Krigen fortsætter og fortsætter - hvordan kan jeg tage tilbage til det, når jeg endelig har fundet et fredeligt sted, hvor min børn kan vokse op.”

”Det fortsætter bare”

Én anden af dem, der venter på busserne, er 30-årige Roda Aluel. Hun er her med sine fem børn og sin mor. Hendes historie er meget lig Marthas. Under et angreb på deres landsby mistede hun kontakten til sin mand i forvirringen. Hun aner ikke, om han lever eller er død.

”Vi ved ikke, hvem der stod bag angrebet, fordi det skete om natten. Alt var mørkt. De kommer og slår folk ihjel og der var ingen anden udvej end at flygte” fortæller Roda.

2017_04_01_DRC_Uganda -26_opt

Hun er håbefuld og nysgerrig på de muligheder, der venter i hendes fremtid. I modsætning til i mange andre lande, har flygtninge i Uganda mulighed for at arbejde og bevæge sig frit omkring. Før hun flygtede, havde Roda en lille bod på det lokale marked, hvor hun solgte te og kaffe:

”Hvis jeg får muligheden, vil jeg gerne have sådan en lille butik igen. Så kan jeg forsørge os og hjælpe mine børn til at få en uddannelse.”

At vende hjem er ikke en del af fremtidsplanerne.

”Krigen stopper ikke. Den vil blive ved og det vil jeg ikke udsætte mine børn for,” siger hun.

Busserne er klar og Roda og Martha stiller sig begge i kø med deres børn. For enden af turen venter et jordlod og en ny fremtid.

--- 

Afrikas mest omfattende flygtningekrise

Sydsudan har med få års undtagelser været i krig i mange årtier. I 2011 blev landet uafhængigt fra Sudan og blev dermed verdens yngste nation. Allerede to år efter fejringen af uafhængigheden, blev landet dog kastet ud i en brutal borgerkrig. Siden 2013 er mere end 300.000 mennesker anslået at være blevet slået ihjel, mens over to millioner er internt fordrevet i selve Sydsudan og over 1,5 millioner er flygtet til nabolandene, primært til Uganda, Kenya og Etiopien. Alene Uganda har taget imod omkring 800.000 sydsudanesiske flygtninge. I juli 2016 skete en genopblussen af kamphandlinger og styrken af flygtninge tog til i omfattende grad. Der flygter stadig over tusinde mennesker dagligt fra landet.

Dansk Flygtningehjælp arbejder både i selve Sydsudan og i nabolandene Uganda, Kenya og Etiopien med at tage imod de mennesker, der søger i sikkerhed uden for landets grænser.