Krænkelser af grundlæggende rettigheder i EU's hotspots

Flygtninge og asylansøgere oplever en række rettighedsbrud, når de ankommer til de såkaldte hotspots i Italien og Grækenland. På samme tid er specielt de græske hotspots blevet en form for afskrækkelsespolitik fra EU's side, viser en ny rapport fra Dansk Flygtningehjælp.
 
 

15.11.2017

Mangel på information, nærmest ingen juridisk hjælp, manglende hjælp til sårbare personer, begrænsninger i bevægelsesfriheden og i nogle tilfælde deciderede tilbageholdelser. Listen over de udfordringer, som møder flygtninge og asylansøgerne i de af EU etablerede modtagecentre, de såkaldte hotspots, i Italien og Grækenland er lang. Det resulterer i en række krænkelser af deres rettigheder, viser et nyt studie af forholdene i hotspotsene, som Dansk Flygtningehjælp har produceret. Mens hotspotsene ikke i sig selv er et problem, giver måden de bliver benyttet på anledning til store bekymringer, lyder det fra organisationen.

Rapporten zoomer blandt andet ind på forholdene i Moria hotspottet på den græske ø Lesbos. Den viser, at de humanitære forhold er meget dårlige som følge af massiv overbelægning. Der bor lige nu 6.250 flygtninge og asylansøgere i Moria, selvom kapaciteten kun er på 1500 pladser. Samtidig er der nærmest ingen fungerende toiletter, der er utilstrækkelig vandforsyning og tusindvis af asylansøgerne lever i telte.  

Rapporten kigger også på hotspotsene i lyset af den kommende reform af det europæiske asylsystem (CEAS) - samt hvordan hotspot-tilgangen kan ses som et forsøg på at afskrække folk fra at søge beskyttelse i Europa. Dansk Flygtningehjælp argumenterer for, at mange af de nuværende mangler og udfordringer – specielt på de græske øer – i virkeligheden handler om at forsøge at skubbe ansvaret for at modtage flygtninge længere væk fra Europas grænser. I Grækenland handler det også om linket mellem EU-Tyrkiet-aftalen og den måde flygtninge og asylansøgere bliver modtaget på.

“Førsteprioriteten må og skal være at sikre beskyttelse af mennesker, der flygter fra konflikt og forfølgelse. De nuværende forhold i hotspotsene er simpelthen ikke acceptable, og vi er nødt til at styrke en effektiv modtagelse, der beskytter folks rettigheder – og registrerer og identificerer de folk, der kommer til Europa. Der skal være adgang til juridisk rådgivning og en reel asylbehandling under sikre og værdige forhold med tilstrækkelige humanitære standarder,” siger Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp – og forsætter: ”EU må finde fælles løsninger og acceptere en fair andel af ansvaret for at sikre beskyttelse af folk på flugt.”

Læs hele rapporten ‘Fundamental rights and the EU hotspot approach’ her