Etableringen af flere brønde i det nordlige Uganda vil betyde, at vandet bliver bragt tættere på dem, der skal bruge det. Dét redder liv, og samtidigt mindskes den tid, som især kvinder og børn bruger på at hente vand. Foto: Tobin Jones/Dansk Flygtningehjælp

Håb for varige vandløsninger i Uganda

Mere end 2.000 sydsudanesere søger hver eneste dag ly fra borgerkrigens rædsler i nabolandet Uganda. Dansk Flygtningehjælp arbejder på højtryk for at redde liv og sikre bæredygtige vandløsninger.
 
 

15.08.17

De fleste har ikke mere med sig, end de kan bære på ryggen. Mange har vandret i dagevis og har klaret sig med den smule mad og vand, de har kunnet finde på vejen.

Den blodige konflikt, der siden 2013 har udspillet sig i Sydsudan, har tvunget op mod en million mennesker på flugt til det sydlige naboland Uganda – og tallet stiger dagligt med godt 2.000, viser målinger fra UNHCR.

Dansk Flygtningehjælp har løbende intensiveret indsatsen for at sikre akut nødhjælp, vand, mad, sanitet og beskyttelse til de mange sydsudanesiske flygtninge.

”Der skal leveres vand til de nyankomne flygtninge fra dag ét. Hver dag fragter vi mange millioner liter vand på lastbiler frem til de områder og lejre, hvor behovet er størst,” fortæller Anders Bastholm, som er programchef for Dansk Flygtningehjælps indsats i Uganda.

2017_04_03_DRC_Uganda -17 - Water Truck _LOWRES

Fragt af drikkevand – også kaldet watertrucking – er et effektivt middel til at redde liv nu og her. Men med den massive befolkningstilvækst er der også behov for langvarige løsninger, forklarer Anders Bastholm:

”Vi undersøger lige nu mulighederne for mere permanente løsninger i form af dybere brønde, der kommer ned i et lag af grundvandet, hvor der er mere vand til rådighed.”

Brønde redder liv langt ud i fremtiden
Selv om brøndene på sigt er en langt mere rentabel løsning end watertrucking, er det en udfordring at få finansieret etableringen af dem. Alligevel øjner Anders Bastholm håb for mere bæredygtige vandløsninger i Uganda.

”Vi oplever en stigende interesse i at lave langsigtede løsninger. Vi har fået støtte til at gå i gang med arbejdet,” siger Anders Bastholm, men understreger: ”Der er brug for langt, langt mere.”

2017_04_03_DRC_Uganda -13_LOWRES

Etableringen af flere brønde i det nordlige Uganda vil betyde, at vandet bliver bragt tættere på dem, der skal bruge det. På den måde mindskes den tid, som især kvinder og børn bruger på at hente vand.

”Kvinder og børn bruger hver dag mange, mange timer på at hente vand. Ofte skal de gå flere kilometer til den nærmeste brønd, og så skal de også stå i kø og vente på tur. Det er tid, som børnene kunne bruge på at gå i skole, og kvinderne kunne bruge på nogle af de mange gøremål, de har – f.eks. dyrkning af deres køkkenhaver, så de kan højne sundheden i familien og også sælge nogle af afgrøderne og blive mere økonomisk uafhængige. Derfor giver det rigtig god mening at investere i permanente vandløsninger,” forklarer Anders Bastholm. 

Fotos: Tobin Jones/Dansk Flygtningehjælp