Foto: Pete Muller. Ueksploderet ammunition Sudan

Historisk aftale baner vejen for et minefrit Colombia

Dansk Flygtningehjælp hilser en historisk fredsaftale i Colombia velkommen efter årelang blodig konflikt. Aftalen blev underskrevet af den colombianske regering og oprørsgruppen FARC i nat. Dansk Flygtningehjælps minerydningsenhed Danish Demining Group (DDG) vurderer, at aftalen vil bane vejen for et minefrit Colombia. Landet har registreret mere end 11.000 ulykker med miner og ueksploderet ammunition mellem 1990 og 2015.
 
 

25.08.16

Aftalen mellem den colombianske regering og FARC blev underskrevet efter langvarige forhandlinger i Havana på Cuba. Dermed er vejen banet for en løsning på en af verdens mest alvorlige minetrusler – kun Afghanistan har et højere antal mineulykker.

”Vi har fulgt processen tæt i forventningen om, at aftalen vil bane vejen for minerydning i alle dele af Colombia. Vi er tilstede i nogle af de hårdest ramte områder – i den såkaldte konflikt korridor mellem Sumapaz og Sierra de la Macarena nationalparkerne. Det er traditionelle FARC kontrollerede områder, der nu bliver åbnet for minerydning. Dermed får vi mulighed for at beskytte lokalbefolkningen og sørge for at fordrevne får mulighed for at vende hjem,” siger nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp, Rasmus Stuhr Jakobsen.

Colombia er præget af 50 års blodig konflikt, der har kostet 260.000 menneskeliv, fordrevet mere end 7 millioner mennesker og efterladt en arv af miner og ueksploderet ammunition – en arv, der ikke bare truer civilbefolkningen men også fredsprocessen.

”Efterladte miner og ueksploderet ammunition truer fredsprocessen, fordi de komplicerer landrettigheder, og landbrug og derfor kan skabe nye konflikter. Vi skal have ryddet den trussel af vejen, så hurtigt det kan lade sig gøre,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

DDG har været tilstede i Colombia siden 2010 og ydet teknisk assistance til den colombianske regering.

”Vi har været tilstede i Colombia i mange år, og nu ser vi lys for enden af tunellen. Vi kan gøre Colombia minefrit på mindre end 10 år, hvis vi finder midlerne til at udføre arbejdet.

Dansk Flygtningehjælps minerydningsenhed Danish Demining Group (DDG) arbejder i en række af verdens mest ustabile områder – herunder Somalia, Irak og Afghanistan.