Zeinab's svigermor og børn. Zeinab* kunne ikke fotograferes af sikkerhedshensyn

"Islamisk Stat truede os – og de tog min bror"

I en lejr for internt fordrevne ikke langt fra Mosul sidder Zeinab* sammen med sine fem børn. De flygtede fra Islamisk Stat for omkring fire måneder siden, efter gruppen havde taget hendes 20-årige bror til fange. Familien har ikke set ham siden.
 
 

24-10-2016

Zeinab og hendes fem børn bor i et lille telt i Debaga-lejren i det nordlige Irak, ikke langt fra byen Mosul, hvor kampene for at vinde million-byen tilbage fra Islamisk Stat foregår. Zeinab og familien nåede at bo halvandet år under Islamisk Stats kontrol, men det lykkedes dem at komme væk for fire måneder siden.

“Vi flygtede, fordi Islamisk Stat blev ved med at true os. En dag kom de og tog min lillebror på 20 år, og vi har hverken set eller hørt fra ham siden. Islamisk Stat sagde, at de ville komme tilbage dagen efter og straffe os, og derfor besluttede vi os for at flygte. Det tog os mange timer at gå, før vi endte her i lejren,” fortæller Zeinab.

Zeinabs mand er blevet indskrevet i den irakiske hær og er lige nu med i kampene mod Islamisk Stat. Tidligere boede han hos dem i lejren, men nu er han altså ved frontlinjen. Zeinab og familien er dog glad for at være kommet i sikkerhed.

“Vi er meget glade for livet i lejren nu. Der er sikkert, Islamisk Stat er ikke længere en trussel for os og organisationer som Dansk Flygtningehjælp hjælper os. Mine børn kan dog ikke gå i skole, og det gør mig trist, men vi håber, at vi snart kan vende hjem igen,” siger Zeinab.

De har stadig familiemedlemmer tilbage i deres landsby, Kharbata, og de fortæller, at familiens hus er blevet ødelagt af kampene, men resten af familien har sagt, at de bare kan bo ved dem. Og der er netop kommet gode nyheder – men Zeinab understreger flere gange, at hun skal have garantier for sikkerheden før hun tør tage sine børn med tilbage.

“Min store drøm er, at vi en dag kan vende tilbage til Kharbata. Vi har faktisk lige hørt, at den blev befriet i går. Vi vender dog ikke tilbage, før det er helt sikkert at vende tilbage. At der ikke længere er Islamisk Stat og vi heller ikke risikerer, at der ligger bomber eller andre efterladenskaber fra kampene,” siger Zeinab.

Dansk Flygtningehjælp står for alt vand og sanitet i Debaga-lejren, der ligger syd for Mosul. På denne dag får Zeinab's familie en hygiejne-pakke af Dansk Flygtningehjælp, mens organisationens frivillige giver information om god hygiejne i en ellers vanskelig situation, hvor sygdomme nemt kan udvikle sig. Der bor i alt omkring 20.000 internt fordrevne i Debaga – og størstedelen er kommet de seneste to år fra områderne omkring Mosul. De senest ankomne har kun været i Debaga i få dage.

*Zeinab er et opdigtet navn af hensyn til kvindens og hendes mands sikkerhed. Af samme grund er det heller ikke hende på billedet, men derimod hendes svigermor, som også bor i lejren.

Læs mere om vores forberedelser til flygtningestrømmen fra Mosul her.