Foto: Paula Bronstein

Flygtningekvinder skal hjælpes videre efter voldtægter

Mens udsigterne til at rohingyaerne kan vende tilbage til Myanmar ikke er lige til at få øje på, forsøger de flygtede rohingyaer at skabe sig en tilværelse i verdens største flygtningelejr. Men det er ikke kun tag over hovedet, vand og mad, der nødvendigvis er den største udfordring. Flere af kvinderne har dybe ar på sjælen, der har svært ved at heles.
 
 

04.06.19

En historie der går igen, hos flere af kvinderne i Cox’s Bazar i Bangladesh, er, at de så deres mand blive slået ihjel, deres børn blive brændt levende, mens de selv blev voldtaget.

Vores folk i flygtningelejren i Cox’s Bazar vurderer, at 70% af lejrens flygtninge har oplevet voldsomme traumer. Flere kvinder har efterfølgende født børn, som resultat af de voldtægter de var udsat for.

Dansk Flygtningehjælp hjælper udsatte kvinder, så de kan tjene penge, da deres muligheder ellers er meget begrænsede. I en hytte på ca. 10 kvadratmeter sidder Dilsher fletter måtter. Hun er på besøg med sine tre børn på godt ét, fire og seks år.

Den mindste kom ni måneder efter hun måtte flygte, efter hun blev voldtaget og hendes mand blev slået ihjel.

Dansk Flygtningehjælp har etableret grupper for enker, hvor de bliver styrket til at klare det barske liv i lejren og tilværelsen uden en mand.

Dansk Flygtningehjælp i Bangladesh

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet for at hjælpe internt fordrevne rohingyaer i Myanmar i mange år og rykkede hurtigt ud, da flere hundrede tusinder blev fordrevet og søgte tilflugt i Bangladesh.

Nu lever over 1 million mennesker i lejren ved Cox’s Bazar, hvor Dansk Flygtningehjælp står for den daglige ledelse i et område med omtrent 150.000 flygtninge. Vi sørger for at bygge veje, trapper og broer, der ikke bliver skyllet væk af regnen, at der bliver sat gadelys op, så beboerne – især kvinder – kan færdes sikkert i lejren, og at folk har adgang til mad og sundhedsklinikker – og få hjælp til at bearbejde de traumer, de har.