En medarbejder fra Dansk Flygtningehjælp uddeler nødhjælp til congolesere på flugt tilbage i 2012

Millioner af congolesere er helt afhængige af nødhjælp, men ressourcerne mangler

Millioner af mennesker, der lider under den enorme humanitære krise i Den Demokratiske Republik Congo, risikerer sult, død og sygdom på grund af manglende finansiering. Sådan advarer en række humanitære organisationer forud for en donorkonference i Genève i dag.
 
 

13.04.2018

Appellen har til formål at indsamle 1,7 milliarder dollar (ca. 10 milliarder kroner), som skal hjælpe de mere end 13 millioner mennesker, der har desperat brug for hjælp i DR Congo. Men indtil nu er kun 12 procent blevet finansieret. Sidste års appel, som lød på under det halve beløb, blev ikke engang 50 procent finansieret, hvilket tvang flere organisationer til at skære ned eller simpelthen stoppe med at levere rent vand, mad og sikkerhed til folk, der var tvunget på flugt på grund af den voldelige konflikt.

En række faktorer, herunder voldelige konflikter og kronisk fattigdom, har efterladt ca. 13 millioner mennesker med akut behov for humanitær bistand – det er 5,6 millioner mere end 2017.

I 2017 havde 4,6 millioner mennesker brug for rent vand og sanitet – men det var kun 1,7 millioner af disse, der fik hjælp. Det tvang folk til at drikke og rense sår med beskidt vand og medførte store risici for at sprede vandbårne sygdomme.

Af de 4,1 millioner mennesker, der var akut underernærede, modtog kun 521.600 behandling. I dag lider 7,7 millioner mennesker af akut sult. I Kasaï-provinserne i det østlige DR Congo modtog kun 39 procent af de mennesker, der havde brug for hjælp, humanitær assistance mellem oktober 2017 og udgangen af ​​januar 2018.

I Ituri, en provins, der grænser op til Uganda, bliver tusindvis af mennesker tvunget fra deres hjem med vold. Siden december 2017 er over 100 mennesker blevet dræbt som landsbyer, skoler og sundhedscentre er blevet brændt ned.

Vejenes dårlige tilstand i landet, betyder desuden, at i et land så stort som Vesteuropa er der en enorm forsinkelse og øgede omkostninger for at nå ud til de områder, hvor der bor mennesker i nød.  Utilstrækkelig finansiering til logistik og sikkerhed begrænser evnen til at implementere hurtigt.

Malek Akchour, Dansk Flygtningehjælps landechef i DR Congo, siger:
"DR Congo har en af ​​de højeste procentdel af børn, der ikke går i skole, hvilket ofte skyldes usikkerhed og konflikt. Ud over at bidrage til børns uddannelse og udvikling giver skoler et frirum, der mindsker risikoen for udnyttelse og misbrug. At støtte skolegangsindsatsen og fremme børns beskyttelse og udvikling bør være en vigtig donorprioritet, og det er derfor afgørende, at appelerne på dagens konference bliver mødt"

FN's humanitære appel i 2017 var 812 millioner dollars. Ved udgangen af 2017 havde Congo 12 procent af alle de akutte fejlernæringstilfælde i verden.

Jose Barahona, Oxfams landedirektør i DR Congo, siger: "Manglen på finansiering tvinger os til at træffe valg, som vi ikke kan lave. Vi har været nødt til at begrænse vores arbejde til bestemte områder, og vi kan kun hjælpe en brøkdel af de mennesker, der desperat har behov for hjælp. I november 2017 var vi i de konfliktberørte Kasaï-provinser nødt til at halvere madrationerne til 90.000 mennesker – og sidste måned måtte vi begrænse rationerne endnu mere, så over en fjerdedel af de mennesker slet ikke fik noget mad. Regeringer og internationale donorer bør lære af fortiden. Uden tilstrækkelig hjælp vil mange congolesere folk ikke få den hjælp, de desperat har brug for.”

Situationen i DR Congo er lige nu en af kun tre katastrofer, som er placeret i den såkaldte L3-kategori af FN (De andre to er Yemen og Syrien). Mere end 2 millioner mennesker blev ifølge FN fordrevet alene i 2017; flere end i noget andet land i verden. Det samlede antal internt fordrevne er nu på 4,5 millioner ifølge FN – det højeste antal i Afrika. Mere end 13 millioner har brug for humanitær assistance i 2018, hvilket næsten er en fordobling sammenlignet med 2017.

Følgende organisationer er medunderskrivere på udtalelsen:

Dansk Flygtningehjælp, World Vision, Save the Children, ACF, NRC, ACTED, Concern, CAFOD, Caritas, Mercy Corps, Zoa, War Child Holland and UK, PUI, Norwegian Church Aid, 11.11.11, Trocaire, Dynamo International, Albihar og Sapi.