Regntiden raser i Bangladesh, hvor verdens største flygtningelejr er i fare for jordskred og oversvømmelser. Foto: Dansk Flygtningehjælp

Monsun hærger i verdens største flygtningelejr

Regntiden raser i Bangladesh, der huser verdens største flygtningelejr. Den er hjem for omkring 1 million mennesker fra det forfulgte mindretal rohingyaerne. Familier, som allerede én gang har mistet alt, og nu er de igen i overhængende fare. Dansk Flygtningehjælps nødhjælpschef frygter en katastrofe i katastrofen.
 
 

07.06.2018

Folk skæver bekymret mod himlen. Skyerne skifter langsomt farve fra mælkehvide til mørkegrå. Et pludseligt tordenskrald varsler om det uundgåelige – regntiden er begyndt, og inden for få minutter dundrer de tunge regndråber mod hundredtusindvis af presenninger, der udgør både tag og vægge i de hytter, der er hjem for over én million flygtninge i verdens største flygtningelejr. Som himlens sluser åbner sig og skyller ned over lejren, forvandler støvede gule stier sig til mudrede bække som sultent sluger alt på sin vej.

Siden regntiden begyndte for en måned siden, har flere mistet deres primitive hjem i lejren, enten som følge af voldsomme jordskred eller regnskyl.

28-årige Arfah frygter, at hendes hytte ryger næste gang, regn og stormvejr hærger lejren. Hun er eneforsørger og ankom til lejren i september sidste år med sine døtre på 5 og 9 år, sin søn på 15 og sin mor. Arfah fortæller, at familien flygtede fra Myanmar efter at have været vidne til, at der blev sat ild til hendes tantes hus, mens familien stadig befandt sig i det. Alle døde under branden. Kort forinden var Arfahs mand blevet hentet af militæret. Hun har ikke set ham siden.

Arfah og hendes børn og mor nåede i sikkerhed i Bangladesh, men nu – knap et år senere – frygter hun igen for deres liv. Regntiden er begyndt, og under et stormvejr rev en pind, der holder taget, sig løs og ramte moren i øjet. Hun har nu svært ved at se og bliver for det meste inde i hytten. Arfah er derfor endnu mere alene med at se efter børnene, hente vand og sikre, at de har mad, hvis regnmængderne pludselig oversvømmer de primitive stier. Hun er dog allermest bekymrede for sine børns sikkerhed.

”I Myanmar havde vi et stærkt hus, så under monsunen holdt jeg mine børn inden døre. Vi havde også adgang til beskyttelsesrum i tilfælde af cyklonvarslinger. Her er vores hytte meget let, og jeg frygter, at taget vil blæse af eller bryde sammen under monsunens voldsomme storme. Vi er fuldstændig i Guds hænder,” siger hun med et suk.

Nødhjælpschef: ”Situationen kan blive katastrofal”

Arfah er ikke den eneste, der frygter for regntidens konsekvenser i den kæmpestore flygtningelejr. 

”Der er to scenarier – den ene er, at monsunen vil forvandle hele området til et kæmpestort mudderbad – med risiko for livsfarlige jordskred og spredning af vandbårne sygdomme. Det andet scenarie er, at der oven i monsunen vil ramme en cyklon, så folks hytter blæser væk eller bliver totalt ødelagt. Så står vi i en langt værre situation – en katastrofe i katastrofen,” siger Dansk Flygtningehjælps nødhjælpschef, Christian Gad.

Christian Gad I Cox 's Bazar

Nødhjælpschef, Christian Gad, har netop besøgt flygtningelejren ved Cox's Bazar. FOTO: Dansk Flygtningehjælp.

Flygtningelejren ligger på bakkeskråninger i, hvad der tidligere var et naturreservat langs deltaet ud for byen Cox’s Bazar, tæt på grænsen til Myanmar. Her falder mere end tre gange så meget regn om året som i Danmark og typisk inden for 3-4 måneder hen over sommeren. Hvert år bliver området derfor ramt af oversvømmelser og jordskred, og FN vurderer, at en tredjedel af flygtningelejren risikerer at blive oversvømmet, at 85.000 mennesker risikerer – igen – at miste deres hjem, og at 23.000 bor i områder med høj risiko for jordskred.

Rohingyaerne har været forfulgt i deres hjemland Myanmar i årtier. Op gennem 90’erne og 00’erne flygtede flere hundrede tusinde til Bangladesh. Voldsomme angreb mod rohingya-landsbyer i efteråret 2017 sendte yderligere 700.000 - det svarer til hele befolkningen i Københavns kommune - på flugt. På den måde blev lejren til verdens største på under et halvt år. 

Siden har Dansk Flygtningehjælp, i samarbejde med en række internationale nødhjælpsorganisationer, arbejdet nonstop på at skabe forhold, hvor flygtningene er sikret den mest basale hjælp. De seneste måneder har alle løbet ekstra hurtigt for at gøre både lejren og dens beboere bedre rustet til monsunen. 

”Faren for dødbringende oversvømmelser og jordskred er lige nu overhængende. Familier risikerer at drukne, blive mast ihjel eller blive alvorligt syge af vandbårne sygdomme. Derfor arbejder vores folk i området i døgndrift på at beskytte så mange som muligt mod den kommende monsun,” fortæller Dansk Flygtningehjælps nødhjælpschef Christian Gad.

Dansk Flygtningehjælp arbejder bl.a. med at opbygge infrastruktur og leverer bambus, stålwire og presenninger, så flygtninge kan bygge og forstærke deres boliger for på den måde at sikre dem mod monsunens voldsomme storm og regnskyl. Vi hjælper også enlige kvindelige familieforsørgere som Arfah, der ikke selv kan forstærke deres hytter.


FAKTA:

Dansk Flygtningehjælp i Bangladesh og Myanmar

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet for at hjælpe internt fordrevne rohingyaer i Myanmar i mange år og rykkede hurtigt ud, da flere hundrede tusinder blev fordrevet og søgte tilflugt i Bangladesh.
I lejren ved Cox’s Bazar står Danske Flygtningehjælp for den daglige ledelse i et område med omtrent 150.000 flygtninge. Vi sørger for, at bygge hårdføre veje, trapper og broer, der ikke bliver skyllet væk af regnen, at der bliver sat gadelys op, så beboerne – især kvinder – kan færdes sikkert i lejren, og at folk har adgang til mad og sundhedsklinikker. Som regntiden nærmer sig, har Dansk Flygtningehjælp også arbejdet med at forstærke de mest udsatte områder med sandsække, og har evakueret flere tusinde flygtninge, der boede i områder, hvor der var størst risiko for oversvømmelse.