Syvårige Alaa ser på, mens Jesper Christensen har fået lov at prøve hans cykel. Foto: Klaus Bo Christensen

”Når jeg bliver stor, vil jeg være en mand”

Skuespiller Jesper Christensen og hans datter Lulu Betz er med Dansk Flygtningehjælp i Irak for ved selvsyn at se den hjælp, som organisationen yder syriske flygtninge. Det sker som optakt til Dansk Flygtningehjælps landsindsamling søndag den 6. november.
 
 

03.10.2016

Du kan melde dig som indsamler på telefon 3373 5111 eller her.

Tiden står stille i den syriske flygtningelejr, Kawagosk, i det nordlige Irak. Den tørre varme er lammende, og der er ikke meget at tage sig til.

”Når jeg bliver stor, vil jeg være en mand”, svarer en lille syvårig dreng med store mørke øjne på Jesper og Lulus spørgsmål om, hvad han vil være, når han bliver stor. Lillebror på fem stemmer i: ”Det vil jeg også”. Drømmejob kan de to drenge ikke forholde sig til.

Fremtiden er stoppet med at eksistere. Syrien kan de ikke vende hjem til, for borgerkrigen raser på syvende år. Og lejren giver ingen muligheder for børnene. Som deres far siger:

”Jeg kan ikke se en fremtid for mine børn her”.

Jesper C Og Syvårige Aloo

I 2013 flygtede han og familien til fods. Han gik med sin ene søn over skulderen og en plasticpose i hver hånd. En bilbombe havde blæst vinduerne ud på familiens bolig, og der lå døde mennesker overalt.

Nu lever familien af faderens lille indkomst fra sin cigaretbutik i lejren, der sikrer mad på bordet. Som nogle af de første er de blevet tilbudt en permanent bolig med støbt betongulv og eget køkken og toilet opført af Dansk Flygtningehjælp. Det er de taknemmelige for, mange andre familier i lejren bor stadig i skrøbelige telte.

”Jeg håber inderligt, at mange går på gaden til Dansk Flygtningehjælps landsindsamling, så flere mennesker kan få et fast tag over hovedet,” siger Jesper Christensen under besøget i lejren.

Jesper C Og Lulu Betz Irak

Krigen har gjort lejr permanent

Kawergosk-lejren for syriske flygtninge i det nordlige Irak bliver drevet af Dansk Flygtningehjælp. Lejren blev i 2013 oprettet som en midlertidig løsning uden permanente vand-, bolig- og toiletforhold. Det er Dansk Flygtningehjælp ved at ændre, men 1159 familier i lejren bor stadig i midlertidige og meget skrøbelige telte uden eget toilet, køkken og bad. Der bor i dag cirka 10.000 syriske flygtninge i lejren.