Dette ægtepar er flygtet fra Afghanistan og bor nu i en flygtningelejr nær den græske hovedstad Athen. Foto: Dansk Flygtningehjælp

Når smilet kommer frem

”Når jeg for første gang ser smil i øjnene hos en, der før var utryg og indelukket, indser jeg hvor heldig jeg er.” Sådan fortæller en af vores medarbejdere i Grækenland – EU-landet der huser mere end 50.000 flygtninge, primært fra de blodige krige i Irak, Syrien og Afghanistan.
 
 

17.12.2018

Dansk Flygtningehjælp står for driften af en række flygtningelejre i Grækenland. Vi har talt med en af vores medarbejdere om, hvordan hun oplever, at vores indsatser gør en forskel for de mennesker, der ankommer til lejrene - uden andet i bagagen end angst, sorg og uvished. 

”Folk er ofte udmattede og mærket af de trængsler, de har gennemgået. Nogle har fysiske skader og ubehandlede sygdomme, andre er tydeligt traumatiserede. Vores medarbejdere er trænet i at spotte de mest sårbare og henviser dem med det samme til læge- eller psykologhjælp." 

Det beretter Nena Drakopoulou, der leder Dansk Flygtningehjælps uddelingsindsatser i lejrene i det nordlige Grækenland.

Varme og respekt

Alle nyankomne har først og fremmest brug for mad og et varmt sted at sove, fortæller hun. Efter indregistrering giver vores medarbejdere hver enkelt en pakke med næringsrige fødevarer såsom pasta, bønner, olie, kiks, honning, juice og mælk til børnene. De får også en madras, et par varme tæpper og håndklæder samt tandbørste, sæbe og toiletpapir.

"Vi gør meget ud af at møde de nytilkomne med varme og respekt," fortæller Nena Drakopoulou.

"Man kan mærke på dem, at de føler skyld og skam over deres situation: De er indelukkede og har det dårligt over at bede om hjælp. Vi fortæller og viser dem med vores handlinger, at det, de har været udsat for, kan ske for enhver - og at vi er her for at hjælpe dem.”

Lægger skammen og skylden fra sig

Hver familie får en del af en beboelsescontainer med et lille køkken og et badeværelse. Dansk Flygtningehjælp har lagt køle-/varmeanlæg ind, så containerne ikke bliver overophedede om sommeren og kan holde en rimelig temperatur om vinteren.

"Lige nu er der ved at blive rigtig koldt her i det nordlige Grækenland, så det er afgørende for familiernes helbred, at de får hjælp til at holde varmen," understreger Nena Drakopoulou. Hun fortsætter:

"Når familierne er flyttet ind, er begyndt at lave deres egen mad og er faldet lidt til ro efter mange måneder med flugt og uvished, sker der noget. Det er ligesom om, at blikket hæver sig, og skuldrene sænker sig. Efter et stykke tid kommer smilet frem, når man møder dem i lejren. På den måde kan man se, hvordan de langsomt genvinder deres værdighed og lægger skammen og skylden fra sig. Det er fantastisk at være vidne til."

Et hjælpsomt medmenneske

Flygtningenes situation er stadig uvis, og livet i en lejr er ikke nemt. Nogle er så mærket af sorg og angst, at de måske aldrig kommer sig. Men hos de fleste fornemmer man efterhånden en tillid og et spirende håb for fremtiden, fortæller Nena Drakopoulou.

"Det viser, hvor stor betydning det har for ethvert menneske at få opfyldt de helt basale behov: Mad, varme og tryghed. Og så skal man ikke underkende, hvad det kan gøre at blive mødt af et hjælpsomt medmenneske, når man selv er fuldstændig nedbrudt."

Nena Drakopoulou holder en kort tænkepause og siger så:

"Når jeg for første gang ser smil i øjnene hos en, der før var utryg og indelukket, indser jeg hvor heldig jeg er. For gennem mit arbejde i Dansk Flygtningehjælp er jeg med til at gøre en forskel for et andet menneske.”