Ny aftale med Ole Kirk’s Fond giver hurtigere hjælp til verdens flygtninge

Ole Kirk’s Fond og Dansk Flygtningehjælp har det seneste år skabt en ny form for samarbejde kaldet Akutpuljen, der betyder, at der hurtigere kommer hjælp frem, når der opstår en akut flygtningekrise i verden. Og partnerskabet har været en så stor succes, at Ole Kirk’s Fond og Dansk Flygtningehjælp nu har indgået en ny aftale, der udvider samarbejdet til 23,4 millioner kroner over tre år.
 
 

30.05.2018

Den nye aftale glæder Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach. 

- Vi kan ikke redde verden ved at gøre, som vi plejer, så vi er taknemmelige for Ole Kirk’s Fonds villighed til at tænke nyt og gå forrest. Og jeg ser meget frem til fortsat at videreudvikle vores samarbejde, så vi kan nå hurtigere frem med hjælp i akutte flygtningekriser, siger Christian Friis Bach.

Det nyskabende ved Akutpuljen er, at den indeholder midler, der er doneret på forhånd. Det betyder, at midlerne med kort varsel kan godkendes til brug ved en akut krise, så Dansk Flygtningehjælp kan nå frem med hjælp langt hurtigere end normalt.

- Ole Kirk’s Fond har givet Dansk Flygtningehjælp mulighed for at gå forrest og først. Et eksempel er i Bangladesh, hvor vi startede vores arbejde med midler fra Akutpuljen på under 24 timer. Til sammenligning kan det ofte tage ugevis at samle midler til en indsats, siger Christian Friis Bach.

Akutpuljen betød, at Dansk Flygtningehjælp lynhurtigt kunne iværksætte en hjælpeindsats, da over en halv million mennesker flygtede fra Myanmar til Bangladesh i efteråret 2017. Og Dansk Flygtningehjælp er derfor i dag en central aktør i Cox’s Bazar i Bangladesh, der på under et år har udviklet sig til verdens største flygtningelejr. 

Eksempel på Dansk Flygtningehjælps arbejde i verdens største flygtningelejr.

Også formanden for Ole Kirk’s Fond, Kjeld Kirk Kristiansen, er glad for partnerskabets resultater og nye aftale.

- Den globale flygtningesituation udgør et af verdens alvorligste problemer. Det er et meget stort ønske for mig og min familie at kunne bidrage til at afhjælpe denne situation og særligt at nå ud til de mange børn, der lever under umenneskelige forhold i en krisesituation og efterfølgende desværre ofte i flygtningelejre i rigtig lang tid, siger Kjeld Kirk Kristiansen. 

- Ole Kirk’s Fond har mulighed for at give Dansk Flygtningehjælp den fleksibilitet og det råderum, der skal til for at organisationen kan gøre sit arbejde bedst muligt, og vi er meget glade for samarbejdet, siger Kjeld Kirk Kristiansen. 

Hør også Shufiks hjerteskærende historie og se mere om flygtningekrisen i Bangladesh i denne video af flygtningebørn.dk

  

FAKTA OM AKUTPULJEN

  • Akutpuljen trådte i kraft i 2017 i partnerskab mellem Ole Kirk’s Fond og Dansk Flygtningehjælp.
  • Oprindeligt var puljen på 15 millioner kroner, og med den nye aftale er puljen udvidet til 23,4 millioner kroner, der skal bruges over tre år.

Akutpuljen blev i 2017 brugt i forbindelse med fem akutte kriser: Borgerkrig i Sydsudan, tørkekatastrofe i Somalia, naturkatastrofe i Myanmar, koleraepidemi i Yemen samt masseflugt fra Myanmar til Bangladesh.